Studere Skuespill?

I forrige uke skrev Kamilla et innlegg om musikalutdannelser i Norge. Nå er det min tur til å fortelle litt om de forskjellige mulighetene vi har i landet for dere med en skuespiller i magen. 

I Norge finnes det et bredt utvalg av skoler som tilbyr utdannelser rettet mot skuespilleryrket og de fleste av dem er bachelorstudier. Fire av skolene jeg skal skrive om ligger i Oslo og to må man litt lenger ut i landet for å finne. 

OSLO:

Westerdals ACT er en privat høyskole som tilbyr bachelor i skuespill. Skolen er et resultat av en fusjon mellom de tidligere skolene NISS, NITH og Westerdals som fant sted i 2014. Jeg har min skuespillerutdannelse fra NISS så dette er studiet jeg kan fortelle mest om. Timeplanen består av mange ulike fag innenfor skuespill som bl. a. stemme, sang, dans og bevegelse. Vi hadde mange annerkjente gjestelærere både fra ut- og innlandet og workshops i ulike teknikker og metoder. Etter fusjonen har det også åpnet seg muligheten for utveksling med andre land. Den største fordelen med Westerdals ACT er muligheten for samarbeid med de andre linjene på skolen. Det er mange kryssprosjekter med både lys, lyd, Make-up, spesialeffekter og Film og TV som gir gode muligheter for å knytte kontakter og skape et bredt proffesjonelt nettverk. Søknadsfrist 15. april. 

Teaterhøgskolen er en del av Kunsthøgskolen i Oslo (Khio) og er den eldste av skuespillerutdanningene i Norge. Den er èn av tre offentlige teaterhøgskoler i Norge. Det er denne skolen som har flest søkere hvert år og de ferreste plassene – kun åtte studenter blir tatt inn i året, som regel fire gutter og fire jenter. Khio tilbyr også master i skuespill etter endt bachelorstudie, samt PPU (pedagogikk) i teater. Teaterhøgskolen har en veldig tidlig søknadsfrist (15. desember) så det er viktig å huske på dette hvis man tenker å søke. 

NSKI er enda en privat høyskole som gir bachelorgrad i skuespillerfaget. Skolen har hovedfokus på skuespill foran kamera og studiet baserer seg på skuespillermetoden Method Acting. Skolen har også samarbeid med andre land og gir mulighet for å ta videre master i både USA og England. NSKI tilbyr også et bachelorgradstudie i regi. Søknadsfrist 14. februar. 

Forstudium Teater er et helårstudium hvor fokuset ligger på utvikling av den individuelles skuespillertalent og gir deg en grunnleggende kompetanse for videre utdanning innenfor faget. Dette er en god mulighet for deg som kanskje ikke føler seg helt klar for en tre-årig skolegang og vil rett og slett utvikle dine ferdigheter ytterligere før du søker på de større skolene. Søknadsfrist er 15. mars. 

Bildet er fra Folketeateret i Oslo

 

UTENFOR OSLO:

Nord Universitet (tidligere Hint) ligger i Verdal, Nord-Trøndelag og tilbyr en bachelor i Teaterproduksjon og Skuespillerfag. Dette er den andre av de tre offentlige teaterhøgskolene i Norge. Dette studiet har et større fokus på det fysiske utrykket enn de andre skolene og jobber i stor grad med ensemblearbeid. Skolen har et stort internasjonaltsammarbeid og 3. året inkluderer arbeid med et teater i et europeisk land. Det er viktig å merke seg at selv om man får plass på dette studiet er man ikke garantert en bachelorgrad da ikke alle går videre til 2. året.  Søknadsfrist 15. april. 

Akademiet for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold er den siste av de offentlige teaterhøgskolene i Norge. Skolen ligger i Fredrikstad og har bredt fokus på ulike utrykk innefor skuespillfaget som bl. a. scenografi, bilder og musikk. Studiet er kjent for å eksprimentere med scenekunsten og legger også vekt på hvordan teater og samfunn kan fungere sammen. Akademiet har også en rekke internasjonale sammarbeid som åpner for utveksling. Søknadsfrist 1. mars. 

Alle skolene bortsett fra Forstudium Teater er støttet av Lånekassa. 

Som dere kan se er alternativene mange når det gjelder skuespillutdannelser i Norge. Til dere som ønsker å søke til en slik utdanning er det viktig å tenke på hvilken skole som passer akkuratt deg. Jeg har kun gitt en liten oversikt over hva hver skole kan tilby, så være grundig og les nøye på skolenes hjemmesider hva studiet innebærer og vurder hva slags læringsutbytte du ønsker å få. Det er tøffe skoledager og man er nødt til å gå inn 100% for å lykkes. Det finnes også mange andre studier innenfor teater i tillegg til disse, så det er viktig å sette seg godt inn i de mulighetene som fins der ute.

Bildet er hentet fra en studieproduksjon fra Registudiet ved drama og teaterkommunikasjon ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

 

Westerdals ACT: https://www.westerdals.no/studieprogram/skuespill/

Khio: http://www.khio.no/studier/teaterhogskolen

NSKI: http://nski.no/bachelorgradsstudium-i-skuespillerfag/

Forstudium Teater: http://www.oslokulturskole.no/no/fagtilbud/teater/forstudium-teater.aspx

Nord Universitet: http://www.nord.no/no/studier/teaterproduksjon-og-skuespillerfag-bachelorgradsstudium-verdal#!

Akademiet for Scenekunst: http://www.hiof.no/studier/studietilbudet/viser-aktuelle-beskrivelser?displayitem=77&module=studieinfo&type=katalog#/articles

– Stine

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg