Musikal-i-teten

Neste uke braker det løs med festivalen Musikal-i-teten! Vi i teaterungdom tok oss en prat med Runa fra markedsføringsgruppa, for å finne ut mer om det som skal bli Nordens første musikkteaterfestival!

Det er studentene ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo som står bak festivalen som en del av entreprenørskapsfaget. Lærerne på skolen satte i gang prosjektet da studentene begynte på Musikkteaterhøyskolen i 2014. De går nå i 3. klasse og har jobbet med festivalen gjennom hele skolegangen – nå nærmer de seg mål!

Musikkteaterhøyskolen skal i utgangspunktet utdanne utøvende musikalartister, så det å skulle bruke et 10 poengs fag (av 180 poeng) til å skape en hel festival virker nesten umulig. Runa påpeker at dette har tatt enormt med tid, og mange av studentene har sittet oppe flere netter for å få ferdig søknader, avtaler og kontrakter i tide – noen få timer senere er de på plass i dansetimen, det er tross alt utøvende artister de har mål om å bli. Skolen går som vanlig fra 9-16 hver dag, så arbeidet med festivalen har nærmest blitt en deltidsjobb. For å sitere Runa: “Dette har vært et kappløp mot tiden”. Tidsfrister har vært deres største fiende, og det å faktisk få støtte til noe nyskapende innen musikkteater har også vist seg vanskelig.

Festivalen er Nordens første av sitt slag. De satser på nyskapende arbeid innen musikkteater og har fokus på at unge nyutdannede musikalartister skal få muligheten til å vise seg frem. Likevel har de vært strenge på at du må være ferdigutdannet for å få være med, for å sikre profesjonalitet. Musikkteater og musikaler blir ofte sett på som useriøse innen underholdningsbransjen, så målet med Musikal-i-teten er å vise andre aspekter enn de store Broadway musikalene som er fulle av glitter og glam.

I løpet av 3 dager vil du få mulighet til å oppleve tre større forestillinger, samt flere gratis konserter og debatter. I følge Runa er det ikke en spesiell forestilling som er i fokus, men hun legger ikke skjul på at de gleder seg veldig til danseteaterforestillingen Godos. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom det norske danseteatret Panta Rei og det litauiske danseteatret AURA som har turnert sammen rundt i Europa, og skal nå for første gang spille sin forestilling i Oslo.

De to andre forestillingene, Blanke Ark og 4real, er nyskrevne forestillinger som begge ønsker å vise flere aspekter ved norsk musikkteater. På hver sin måte tar de fatt på tematikken om hvordan det er å være ung i dag. Blanke Ark handler om en vennegjeng og hva som skjer når deres vennskap står for fall, mens 4REAL fokuserer på “generasjon perfekt” og hvordan sosiale medier kan påvirke oss.

Runa forklarer at det vanskeligste med festivalen har vært økonomien. De har inngått et veldig bra samarbeid med Det Norske Teatret, som innebærer at de får låne Scene 2 og Bikuben gratis, mot at 50% av billettinntektene går til teatret. Dette betyr at festivalen har en begrenset inntekt og er avhengige av støttesøknader og bidrag fra folket for å gå rundt. Akkurat nå har de en kampanje gående på www.bidra.no, hvor pengene de får inn går uavkortet til honorarer.

Det er i underkant av en uke igjen til startskuddet går, men fortsatt er det ting som må løses. Et av kompaniene har spesifisert at de må ha hvite dansematter. “Hvite dansematter?!” kommer det fra Runa. Jeg lurer på hva som ville skjedd om de ikke hadde fått de hvite dansemattene, og Runa forklarer meg at de da kunne nektet å opptre.

Festivalen går fra 27.-29. oktober på Det Norske Teatret og er verdt å få med seg om du er interessert i musikk, teater, dans, eller bare ønsker å bli underholdt. Vi ønsker gjengen fra Musikkteaterhøyskolen lykke til, og håper dette blir en årlig tradisjon!

Billetter og program til festivalen finner dere her: http://www.detnorsketeatret.no/framsyningar/musikal-i-teten/
Det er mulig å gi din støtte på til festivalen på denne siden: https://bidra.no/prosjekt/musikaliteten/193c8119-3b81-4d75-ba94-fd95ee854453

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg