ungTEKSTakerhus

Noen ganger så er det sånn at noe er så kult, og viktig at man blir helt redd for å skrive om det. Man begynner plutselig å tenke, “men hva om jeg skriver noe feil?” Slik har det vært med ungTEKSTakerhus. Et fantastisk prosjekt som vi i Teaterungdom selvfølgelig har fulgt nøye med på uten helt å vite hva vi skal skrive om det. Uten helt å tørre å skrive om det. Før nå!

Akershus teater står bak prosjektet hvor ungdommer har kunnet sende inn tekster til en manuskonkurranse. 6 vinnere ble plukket ut, og disse er med på et intensivt skrivekurs bestående av workshops, samlinger, lesninger, dramaturgisk hjelp og mye mye mer. En fantastisk mulighet for unge dramatikere. Denne uken har gjengen inntatt Dramatikkens hus hvor elever fra Lillestrøm VGS leser utdrag fra manuskriptene dere. Vi var tilstede for å høre på, snakke med noen av deltagerne, og rett og slett for å tvinge oss til å skrive noe om ungTEKSTakerhus.


Elever fra Lillestrøm VGS leser nyskreven dramatikk på Dramatikkens hus i Oslo

Det er fredag og vi ankommer Dramatikkens hus “En odelsgård og kompetansesenter for norsk dramatikk” i følge kunstnerisk leder Line Rossvoll. Vi ønskes velkommen til lesning og dagens to dramatikere blir presentert. Det er Trond-Petter Aunaas(19) og Maria P.M Nygren(23) som står for fredagens dramatikk. De sitter i salen med oss når vi får høre utdragene fra deres verk. Det er to veldig forskjellige tekster vi får høre. “Døden Døden” (av Trond-Petter) som handler om ulike menneskers møte med døden, og “Hvorfor gråter du?” (av Maria) som handler om fire personer fanget i et rom hvor konflikt oppstår. Begge er spennende og gjør meg nysgjerrig på resten. 


De to unge dramatikerne. Kule typer

Etter lesningen møter vi de to spirende dramatikerne. Vi begynner med å spørre hva slags erfaring og bakgrunn de har med å skrive dramatikk. Maria forteller at hun har en bachelor i skuespill fra Westersdals ACT og har tidligere skrevet to skuespill som hun har framført med teatergruppen sin. Trond-Petter går siste år på Lillestrøm VGS på IB-linje og har tidligere utgitt egen lyrikksamling samt skrevet manus for film og revy. De forteller videre om hva det er de ønsker å formidle med tekstene de skriver. “Jeg vil skape en form som skaper debatt!” sier Maria engasjert. “Vi trenger skuespill som provoserer og får folk til å tenke.” Hun snakker om de tabubelagt temaene som vi ikke egentlig vil anerkjenne, men som hun ønsker å belyse på scenen med dramatikken sin. “Det skal være litt som et slag i magen”, smiler hun. 

Trond-Petter snakker om hvordan han blander lyrikk og drama sammen. “Det er spennende å ta i bruk de lyriske virkemidlene, men samtidig passe på at det ikke blir for poetisk.” I likhet med oss fra Teaterungdom er han veldig glad for at Akershus teater har satt i gang dette prosjektet. “Det er viktig at nye unge stemmer kan bli hørt i teater-Norge,” sier han og vi snakker om hvordan de store institusjonene gjerne holder seg til den kjente dramatikken de vet er trygg. “Men Shakespeare er fortsatt Shakespeare uansett hvor mye nytt man gjør”, ler han. 

De forteller begge om hvordan denne prosessen har vært utrolig givende, men også slitsom. De har holdt på siden oktober og de er ennå ikke ferdige med prosjektet. Det ferdige resultatet skal ikke leveres før 18. februar og innen den tid gjenstår det både tilbakemeldinger, korrektur og finjusteringer. Minst to av de ferdige manusene kommer til å bli vist på Lillestrøm Kulturhus 27. mars. Vi heier på både Trond-Petter og Maria og alle de andre vinnerne som vi dessverre ikke fikk mulighet til å møte (denne gangen). Vi vet at vi i Teaterungdom i alle fall kommer til å sitte i salen den 27. mars og vi håper så mange av dere vil gjøre det samme! Dette er fantastiske saker og vi kan garantere at dere ikke vil ha sett det før!

Så hva var vi egentlig så redde for? Selvfølgelig kunne man ha skrevet mye mer om dette prosjektet. Man kunne sikkert ha skrevet mye bedre om det også. For dette er viktig. Dette er å ta ungdom på alvor. Når det er sagt er det jo ikke så farlig å skrive noe feil heller. Det skal dessuten noe til å dumme seg ut, når utgangspunktet er så fantastisk som ungTEKSTakerhus 

– Helge og Stine

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg