DET GÅR BRA

“Går det bra?”, spør Sebastian Warholm mens han lyser mot publikum med en lommelykt. “Går det bra?”, spør han igjen med en munter tone. Noen publikummere begynner å svare “ja”. Han spør gjentatte ganger, og flere og flere svarer. Det er mørkt i salen, foruten lyset fra lommelykten. “Ja” roper publikum og stemningen stiger. “Går det bra? Går det bra? GÅR DET BRA!”. Publikum stilner når de desperate ordene ropes ut og Warholm løper febrilsk rundt på scenen. Det går ikke bra.

Tittel: DET GÅR BRA
Av: Antiteateret 
Tid og sted: 15. april, Grusomhetens Teater.
Regi: Even Torgan
Manusredaktør: Fanny Vaager
Medvirkende: Sebastian Warholm, Jenny Ellegård, Mathilde Jakobsen Skarpsno, Tarjei Sandvik Moe, Mikkel Gundelach, Malin Landa og Paal Herman Ims.
Kommende forestillinger: 20., 23., 27. og 29. april. 
Anmelder: Stine Sørensen

DET GÅR BRA er Antiteaterets 13. forestilling, og spilles denne gangen på Grusomhetens Teater. Antiteateret ble dannet noen år tilbake av en vennegjeng fra Romerike folkehøyskole, og har rukket å gjøre seg bemerket i bransjen på kort tid. På deres facebook-side lover de “å aldri lage teater kun for teaterinteresserte”, “aldri sette opp teater som ikke er relevant for samfunnet vi lever i” og “aldri lage kjedelig teater”. Dette var første gang jeg så en av forestillingene deres og jeg kan ærlig si at med “DET GÅR BRA” holdt de hvert ord som ble lovet. Dette stykket var helt klart noe for alle, tydelig samfunnsrelevant og ikke på noen måte kjedelig!

Sebastian, Tarjei, Malin, Paal Herman, Mathilde, Jenny og Mikkel spiller under egne navn i historien. Vi følger en vennegjeng som i løpet av et år gjennomgår et merkbart skifte i vennskapet. Det hele starter med en 17-mai feiring hvor Sebastian foreslår at gjengen skal bli mer åpne med hverandre, og slik blir “operasjon ærlighet” den utløsende konflikten i stykket.


Foto: Antiteateret

Det er mye bra som skjer på scenen. Skuespillerne selv har improvisert seg frem til det endelige resultatet og det synes godt at dette er mer enn bare innøvde replikker og intense rolleanalyser. De spiller seg selv rett og slett. Det er vanskelig å vite hva som er deres egne erfaringer og hva som er lagt til for å kunne drive handlingen dit de vil ha den. Går Jenny virkelig til psykolog? Er det sånn at Mikkel kun føler seg lykkelig når han drikker? Spillet er så troverdig at man nesten glemmer at det er teater. Det er også veldig gjenkjennbart. Ofte hører jeg noe som treffer på et personlig plan.

“DET GÅR BRA” er bygd opp i episoder, som tar oss med inn i ulike sosiale sammenkomster. Til tider skulle jeg ønske at de hadde brukt litt mer tid på enkelte av episodene. Gitt dem litt mer tyngde. Vi får innblikk i hver av personenes (jeg vil ikke kalle dem karakterer) utfordringer i hverdagen, men de henger litt løst i luften, uten en forklaring på hvorfor det er sånn. Hvorfor er egentlig Sebastian så opptatt av at alle skal snakke om problemene sine, og hvorfor gjør dette Paal Herman så sint? Kanskje er det nettopp meningen at ikke alt skal bli sagt, men det gjør motivasjonene noe utydelig og jeg blir sittende å lure istedenfor å følge med.


Foto: Antiteateret

Bruken av publikum en spennende. Setene er plassert langs veggene som omringer “scenen” i midten av gulvet. Ofte setter skuespillerne seg ned blant publikum. Mot slutten oppfordrer de til deltagelse. Etter en krangel retter Paal Herman lyset mot en mann i publikum. “Holder du mer med meg eller han?”. Mathilde snur seg til publikummeren ved siden av henne. “Synes du jeg gjør nok?” Dette virkemiddelet passer stykkets form godt, og jeg tror det ville løftet stykket et ekstra hakk om de holdt på litt lenger og tillot seg å presse publikum enda mer.

Alt i alt er “DET GÅR BRA” en solid og fornøyelig forestilling! Det er ikke mange ledige billetter igjen, så om du har tid, er dette helt klart noe å få med seg! Og om du ikke skulle ha mulighet denne gangen, så hold i hvert fall et øye med Antiteateret og hva de setter opp neste gang – det skal i alle fall jeg!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg