TO HJEM – et intervju med Birgit Nordby

På en kafe på Tøyen møter Teaterungdom Birgit Nordby. Skuespiller, prosjektutvikler og teatermenneske. Vi så henne sist på scenen i To hjem på Trikkestallen. En forestilling hun selv står bak ideen til. Hun ville skape noe om skilsmisse, “si noe om, gjøre noe om”. En dagsaktuell tematikk det snakkes mye om blant voksne. Birgit ville se på tematikken fra barn og unges perspektiv.


Kul dame med kul genser. Vi møter Birgit Nordby på Tøyen for en kjapp prat

“Man venner seg til sin egen historie”. Birgit trekker pusten. Hun forteller at hun selv vokste opp med skilte foreldre, og reflekterer rundt det at hun ble boende hos mor, mens broren hennes bodde hos faren. Hun reflekterer rundt et minne: “Jeg husker at vi satt i en bil”, men om det var snø eller stjerner, eller hva det var, er vanskelig å huske. Hjernen former minner for oss. To hjem ble iscenesatt ved hjelp fra Tigerstadsteatrets Toril Solvang, som står bak både manus og regi. Birgit tok kontakt med henne siden de begge delte engasjement rundt tematikken. Solvang har også stor erfaring med å gjøre research med barn og unge.  Utarbeidelsen av manus startet med nettopp et intervju av Birgit Nordby, om hennes opplevelser knyttet til skilsmissen i barndommen. Senere ble det mange intervjuer og mange historier. Historiene ble flettet sammen og formet til historien om jenta. 

“Vi ville at historien skulle handle om en sterk jente, en jente med guts”. Stikkord videre ble brudd og forflytning. “Vi vil si noe om hvordan dette oppleves i dag”. Vi skjønner fort at det å åpne for samtaler knyttet til tematikken står sentralt. Å bruke rommet i teatret for refleksjon og dialog. Å la teatret være en del av barns vekst.


Bilde fra To hjem. FOTO: Eskil Johsen/Tilnærmet lik

To hjem har alltid vært, og vil alltid være en forestilling for ungdom. Den er laget for å spille i Den kulturelle skolesekken. Veien dit har vært innom både Oslo Nye Teater og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Det er en forestilling også voksne kan ha godt av å se. Birgit trekker frem barns evne og vilje til å strekke seg langt for å beskytte sine foreldre. Hun er også tydelig på at det ikke finnes en rett løsning på problematikk knyttet til skilsmisse. Det som er rett for noen vil være helt feil for andre. Derfor er det viktig med dialog, at man tar samtalen, og at barn og unge får være en del av den.


Skjerfarmadaen trasker videre mot nye eventyr

Det er fantastisk å snakke med noen som brenner så mye for et tema. Engasjementet er så oppriktig og ærlig. Fokus på ungdommen er også så gjennomført og tydelig. Det er ingen tvil om at Tigerstadsteatret og Nordby Produksjoner virkelig ønsker å åpne for samtale. Tematikken er viktig, vanskelig og dagsaktuell. Å lete etter dialogen, ikke fasiten, er selve grunnmuren som driver To hjem videre til Rommen Scene og til Hedmark. Vi i Teaterungdom.no driver videre på jakt etter spennende mennesker, gode forestillinger og mer kultur for ungdom.

– Helge

Nordby Produksjon ble etablert i 2017 av Birgit Nordby for å lage forestillinger ut fra en ide som engasjerer oss i tiden vi lever i. Kunstnere jobber sammen på tvers av uttrykk for å utvikle ideen til en forestilling. Bakgrunnen til kunstnere er fra improvisasjon, tekstutvikling og research.
Tigerstadsteatret er et prosjektteater for barn og unge i Oslo. Det har Toril Solvang, Hilde Brinchmann og Wenche Viktorsdatter Paulsen som kunstneriske ledere. Tigerstadsteatret baserer sine forestillinger på research av målgruppe og tematikk, og lager forestillinger som kommuniserer på barnas premisser.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg