Drømmer du om å bli musikalartist?

For meg er januar starten på det siste semesteret på Musikkteaterhøyskolen så jeg bruker mye av tiden på å tenke på hvordan jeg skal få meg jobb til høsten, men for mange andre er dette tiden man må bestemme seg for hvilke skoler man skal søke. Drømmer du om en utdannelse innen sang, dans eller teater er det lurt å være tidlig ute, for de fleste skolene begynner med opptaksprøver om kort tid.

I Norge finnes det bare to skoler som tilbyr utdannelse innen musikkteater, og du finner begge i Oslo. 

Musikkteaterhøyskolen ble akkreditert som høyskole i 2012, er per i dag den eneste skolen i Norge som tilbyr bachelor i musikkteater. Med kun én linje er det en ganske liten skole med ca. 90 studenter fordelt på 3 år. Skoledagen er lagt opp så man stort sett har dans før lunsj, og skuespill, ensemblesang eller andre prosjekter etter lunsj. Skolen samarbeider med flere universiteter i bl.a. USA og Tyskland, og flere av disse er det mulighet å søke om utveksling til.
Som student ved Musikkteaterhøyskolen blir du automatisk medlem av Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som bl.a. tilbyr studentleiligheter, leger, tannleger og treningssentre til studentvennlige priser.

Bårdar Akademiet er en fagskole og den eldste av de to skolene. Her er det tre forskjellige linjer å velge mellom; Musikkteater med fordypning i sang og dans (MD), Musikkteater med fordypning i sang og teater (MT) og Dans (D). Alle linjene hører under den 2-årige fagskolen, med mulighet for å søke seg videre til Bårdar International etter endt studie. På Bårdar International får du muligheten til å være med på en showcase på Criterion Theatre i London som blir vist for flere agenter og bransjefolk. Bårdar har også noen samarbeidsskoler i utlandet og er åpne for utveksling til USA. 

På begge skolene finner du flere av landets fremste pedagoger innen sang, dans og teater, og undervisning på et faglig høyt nivå. Skoledagene er lagt opp ganske likt, og de fleste fagene går igjen på begge skolene. Den største forskjellen er nok at Bårdar tilbyr tre forskjellige linjer hvor man enten fordyper seg i dans eller teater, mens Musikkteaterhøyskolen har flettet alle disse timene inn under et studie. Det er ingen tvil om at det er to gode skoler, men skal man søke seg videre på f.eks. master og pedagogikk er det en stor fordel å ha bachelor, og ofte et krav. Det er derfor lurt å tenke litt på hva man vil gjøre videre før man bestemmer seg for hvilken skole man har lyst til å gå på.

Om dette virkelig er noe du vil satse på, bør du vite at studiene er både dyre og krevende. Det er oppmøteplikt til alle timer og fraværsgrensen ligger på 15-20% på begge skolene. Selv om disse skolene er dyrere enn mange andre er det veldig vanskelig å få jobb når man er ferdig, så det kreves mye selvdisiplin og motivasjon for å overleve i bransjen.

 

Opptaksprøver:

Musikkteaterhøyskolen, frist 25. jan for audition 29.-31. jan og 8. feb for audition 12.-14. feb https://www.musikkteaterhoyskolen.no/opptak/om-opptaksprovene/

Bårdar Akademiet, frist 15. jan for audition i uke 4, frist 15. feb for audition uke 9
http://baardar.no/utdanning/ 

 

Det kan være vanskelig å ta dette valget på slutten av videregående, så et godt alternativ er et år på folkehøyskole! Det finnes mange skoler å velge mellom, og her er en oversikt over de mest populære musikkteater linjene: 

Romerike http://www.romerike.fhs.no/Linjer/Musikk%20_%20teater/1/2/NO/3

Solbakken http://solbakkenfolkehogskole.no/visjonenverdigrunnlaget/ 

Follo http://follo.fhs.no/fagtilbudet/linjer/musikal/ 

Seljord http://www.seljord.fhs.no/linjer/musikal-broadway

Ringerike http://www.ringerike.fhs.no/Linjer/Musikk-og-Teater/ 

Solborg http://solborg.fhs.no/rampelys-scene/ 

Viken http://musikkfolkehogskolen.no/linjefag/musikal-teater/ 

 

– Kamilla 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg