Like for like – like før

Premieren på Like for like på Akershus teater nærmer seg med stormskritt. Vi i teaterungdom har sneket oss inn i salen, sett prøver, snakket med inspisienten og følt på stemningen. Snart braker det løs. Vi gleder oss!


Foto: Helge Langerud Heikkilä
Det er stille før stormen på Akershus Teater

“Der er den igjen, hva kommer den pausen av?” Regissør Kenneth Dean stopper scenen og henvender seg til en av skuespillerne. “Jeg vet ikke, jeg er bare litt dum”. “Okei, da kjører vi igjen, dropp den pausen. Skal vi komme oss igjennom denne scenen her trenger vi samlende pauser”. Like for like finslipes. Skuespillerne ler og koser seg, mens Kenneth Dean bærer alvoret og driver prøven fremover. Tempoet er raskt, ting skal lande her og nå.

Det er mandag og innspurten av prøveperioden, to dager til premiere. Skuespillerne kommer med ønsker og regissøren tar valgene. Siden publikumsprøven jeg så for et par dager siden har det skjedd utrolige ting. Scenen fremstår skarpere, sexen har blitt mer objektivisert, humoren morsommere og publikumsinnvolveringen tydeligere. Det har rett og slett blitt bedre. Stadig er det ting jeg stusser ved, men det er fortsatt tid, de siste dagene før premiere er magi i teateret.

“Der har vi en kollisjon!” “Vi stryker den replikken.” “Drit i den hammern”. Det er regissøren som jobber nå, skuespillerne lytter og lyder. “300 kroner” blir min favorittreplikk og så er det plutselig pause i prøven. Teatersjef Bo Anders Sundstedt kommer bort og hilser på oss. Han håper å treffe de mellom 15-25 år med forestillingen. Stemningen er god. Det virker som om stemningen alltid er god på Akershus teater.


Foto: Helge Langerud Heikkilä
Stine og Stine, flotte mennesker

Stine Bakken er inspisient og turnéleder for Like for like. Hun er den som skal ha orden på alt. Hun ringer de som må ringes, fikser det som må fikses og passer på at alle andre kan konsentrere seg om sine jobber. Skjemaer, planer og formidling av beskjeder er stikkord for hverdagen hennes. “Vi er der vi skal være. Alt er klart på onsdag” er beskjeden hun gir oss. Vi har satt oss ned inne i prøvesalen til teateret, hentet oss kaffe og er klare for en prat. “Det er veldig gøy å ta en klassiker og dra den ordentlig ut i svingene” forteller hun. Den siste tiden før premiere bor hun på teateret, hun jobber 10-12 timer om dagen og gjør alt fra å lime hammere til å snakke med oss i teaterungdom. “Det er bare å jobbe på!” sier hun.

Like for like er en stor produksjon med mange involverte, og det er Stine sin jobb å samle trådene og gi beskjeder. “I starten av perioden måtte jeg til og med styre litt lyd og lys. Nå handler jobben min mye om å gi beskjeder, slik at alt og alle er der de skal være, når de skal være der. Det er mange beskjeder”. Stine sprudler av energi og glede. Hun er en positiv arbeidshest, som skapt for teateret. Stine er som en potet for teateret, en som kan brukes til alt. Hun lager produksjonsplaner, to-do-lister og alt mulig annet. Hun har permer fulle av notater og fremstår som en som har oversikt på alt kaoset. “Jeg gjør det som trengs for produksjonens beste” oppsummerer hun.


Foto: Helge Langerud Heikkilä
JEG ELSKER LISTER!!!! ÆÆÆÆÆ!!! FANTASTISK!!!

Dette innlegget fremstår kanskje litt kaotisk, men det er akkurat slik det er på Akershus teater nå rett før premiere. Teateret er magisk. 1 time før premiere er kaoset altoppslukende, men i det sceneteppet går opp, er alt i skjønneste orden. Spenningen skal være der til siste slutt, og spenning er det for skuespillere, regissør, inspisient, teatersjef og for oss publikummere.

– Helge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg