Like for Like

Vi står i foajeen på Lillestrøm Kulturhus. Dørene er ennå ikke åpnet og publikum står spente og venter. Det er mye prat og god stemning og det er tydelig at alle gleder seg til å gå på teater. Plutselig dukker Geir Robsrud (en av stykkets skuespillere) opp og informerer om at nå kan alle sette seg. Vi følger han til salen hvor resten av ensemblet står ventende på scenen. De smiler og vinker til både kjente og ukjente. En skuespiller står og lett varmer opp stemmen. De ber folk sette seg lenger fremme der det er ledig. De involverer publikum fra første stund og jeg kjenner på meg selv at dette kan bli gøy! Etter å ha fått lov til å følge Like for Like på sin ferd mot premieren var kvelden endelig kommet for å se det endelige resultatet.

Tittel: Like for Like
Tid/sted: Akershus Teater, Lillestrøm Kulturhus, onsdag 12. oktober. 
Regi: Kenneth Dean

Med: Terje Ranes, Geir Robsrud, Kim Strømmen, Sveinung Oppegaard, Elisabet Hagli Aars, Bjørn Moan, Christian Hestø, Elisabeth Dahl. 

Kommende forestillingsdatoer: 14. oktober – 31. oktober. 
Anmeldelse av: Stine Sørensen


Foto: Stine Sørensen

Like for Like, originalt Measure for Measure, er et av Shakespeares mer ukjente stykker. Det handler om maktmisbruk, moral, rettferdighet og en god dose sex. I en by hvor innbyggerne nyter ubegrenset frihet blir plutselig alt snudd på hodet når deres leder (Ranes) drar og overlater makten til strenge Angelo (Robsrud). Horehus blir forbudt og puling utenfor giftemål blir straffet med døden. Unge Claudia (Hagli Aars) blir tatt på fersken og skal henrettes som eksempel. Hennes vakre bros Apollonus (Strømmen) ber Angelo på sine knær om å spare søsterens liv, men prisen Angelo krever er sjokkerende og dobbeltmoralsk; Apollonus’ kropp og dydighet. Høres kanskje ut som en av Shakespeares mange tragedier, men på tross av den alvorlige undertonen er den klassifisert som komedie. Og det er det komiske som Akershus Teater og regissør Kenneth Dean setter fokus på, og dette på mesterlig vis. Den seriøse tematikken blir ikke borte, men den blir dratt så lang at vi kan ikke annet enn å le av elendigheten.

Dette er modernisert Shakespeare. Teksten er bearbeidet og leker med både dagens språk og Shakespeares klassiske vers. Kostymene er satt på spissen av hver stereotype og det er ingen tvil om hvilken funksjon de forskjellige karakterene har. Dialoger og monologer blir fremført som sanger og mange av rollene har byttet kjønn fra 1600-tallets original. Publikumsinvolveringen fra starten fortsetter gjennom hele stykket. Vi blir en del av folket i byen og både synger og danser med resten av skuespillerne. Det er herlig og se at publikum blir med og at de koser seg mens de gjør det. Det er et virkemiddel som passer stykkets form og handling, og vi blir som skuespillerne forklarer; «vitner til det som skjedde».  Vi får lov til å reagere på det som skjer på scenen, og skuespillerne reagerer på oss. Det er vanvittig morsomt og underholdene, og det fungerer, ikke minst!


Foto: L. P. Lorentz

Med et ensemble på kun 8 skuespillere og et Shakespearestykke bestående av 20 roller er det klart at det oppstår utfordringer. Hvordan løser Like for Like dem? Jo, da slår man til med lynkjappe kostymeskift, imponerende rollebytter og en scenografi som kan beveges fra det ene stedet til det andre på sekundet. Det kunne lett blitt rotete, men med gode skuespillerprestasjoner og smart regi får de det til å fungere. Det er høyt tempo på scenen når det trengs, uten at det blir slurvete eller tar fokus fra handlingen.

Det må nevnes at til tider er vanskelig å få med seg deler av sangnumrene. Om det er grunnet skuespillerne eller det lydtekniske er jeg ikke helt sikker på, men her ligger det litt rom for forbedring. Dette er dog småplukk, for når alt skal være sagt var dette utrolig gøy! Det er en musikalsk, komisk og hysterisk forestilling som jeg anbefaler alle å se. Like for Like drar snart ut på turné, og om de spiller et sted nær deg vil du ikke angre om du tar turen! Turnéplan finner du her: http://www.akershusteater.no/event/like-for-like/

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg