Heidi Gjermundsen Broch – en følsom Påfuglmamma

Det er fredag formiddag 28.oktober og vi har tatt turen til resepsjonen på Det Norske Teatret. Den 19.november er det premiere på familiemusikalen Påfuglen. En kritikerrost forestilling som har blitt satt opp på Trøndelag teater, som nå skal fylle hovedscenen. Presset er stort og teateret trenger et lokomotiv til å fylle hovedrollen som Påfuglmamma. Heldigvis har de Heidi Gjermundsen Broch!


Foto: Helge Langerud Heikkilä

“Heihei! Så hyggelig at dere vil snakke med meg da, skal vi ta heisen opp og sitte i kantinen kanskje? Så kan vi drikke litt kaffe”. Heidi er en liten dame som oser av varme og omsorg. Hun er stilig, rask i bevegelsene og har på seg en fargerik jakke over en enkel grå kjole. “Det er så mange herlige farger i forestillingen, så jeg blir nok litt påvirka”. Heidi er fast ansatt ved teateret og har arbeidet der i en årrekke, hun har portrettert en rekke store roller som Ronja Røverdatter og Eva Peron (Evita). Nå skal hun altså være Påfuglmamma i Påfuglen.

“Forestillingen handler om Påfuglmamma som må dra fra ungene sine og fuglelandet, til hundeland for å tjene penger slik at hun kan kjøpe seg et hus. I hundeland møter hun en Labrador og en valp” forteller Heidi. Tematikken er høyaktuell. Reisende folk som tjener penger på musikk, farger og barnhjertighet. Mennesker som gjør at urettferdigheten i verden kommer nær oss. Det er også derfor stykket har fått undertittelen en urettferdig musikal. Dette er en familieforestilling som stiller samfunnsaktuelle og politiske spørsmål, med varme og humor.


Foto: Fredrik Arff

“Det er så mye farger, musikk, rytme. Det er liksom en teaterlek, med et språk og virkemidler som man kun kan oppnå i teateret. Ikke andre steder,” Heidi er full av engasjement og følelser. Stemningen er lett og ledig. Vi smiler og ler, og mimrer om tidligere produksjoner på teateret. Det føles ikke som om vi holder et intervju. Det føles som om vi snakker med en venn. “Jeg sa til regissøren: gi meg en umulig oppgave. Det er tre ting jeg jobber med nå for å komme inn i rollen. Det er det skuespillertekniske. Å ha følelsene helt utvendig, Påfuglmamma har ikke noe følelsesmessig filter, hun viser akkurat hvordan hun har det der og da. Det andre jeg jobber med er sangen, det er en annerledes måte å synge på som noen folkeslag har i blodet. Det går ikke an å lære seg på 8 uker, så jeg må prøve og se hvor langt det rekker. Det var det andre. Det tredje er dansingen. DET ER SÅ MYE DANS. Så jeg skal synge, med følelsene utenpå, og danse samtidig. Så en umulig oppgave, det har jeg fått!” Heidi ler lett og drikker litt kaffe.


Foto: Helge Langerud Heikkilä
Utsikten fra kantinen på Det Norske Teatret. Heidi sin nydelige fargerike jakke ligger på bordet.

Vi spør om hvordan det er å jobbe på et så stort teater, om hvordan skuespilleryrket er i dag. Heidi forteller at hun føler seg utrolig heldig, “det er en stor gave å jobbe her”. Hun elsker å jobber sammen med mennesker som tør å kaste seg ut i nye ting, helt uten sikkerhetsnett. Hun sier at Påfuglen er en fantastisk forestilling å jobbe på og at hun virkelig gleder seg til å gå på jobb. Jobben er ofte beinhard, de fast ansatte skal være som et lokomotiv for produksjonene de deltar i, men at det uansett er en gave. Hun forteller om to år på Lipa og tre år på Teaterhøyskolen. Om presset man kan oppleve på Broadway eller i London og om lykken over å arbeide hjemme i Norge. Dette er for henne – Å jobbe på Det Norske Teateret sammen med skuespillere som vil hverandre godt og som finner felles språk i forestillingene de gjør sammen. “Unnskyld,” Heidi har tårer i øynene. “Jeg blir bare så rørt når jeg tenker over hvor heldig jeg er”.

Heidi Gjermundsen Broch er en av Norges absolutte toppskuespillere innenfor musikkteatersjangeren. I disse dager forvandles hun til Påfuglmamma. En rolle full av farger og utvendige følelser. En mor med omsorg og varme som gjør hva som helst for de hun er glad i. Etter å ha møtt Heidi en tidlig fredagsmorgen tyder alt på at rollen er på plass.

– Helge

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg