Jo Strømgren kompani: Viruset

Noe har gått galt. Viruset er sluppet løs og et knippe mennesker er innesperret i en slags bunker hvor de forsøker å fikse maskinen som har smittet menneskeheten. En androide kommer for å hjelpe til. Absurd, rart og egentlig helt ubegripelig. Men det betyr vel ikke at det er dårlig?


Foto: Erik Berg

Vi forstår kanskje ikke så mye. Vi ser at det er en maskin som man forsøker å fikse, vi skjønner at det kommer en slags robot for å hjelpe til og vi hører folk som snakker et språk som minner om portugisisk og islandsk. Resymeet ovenfor har vi lest i programteksten. Så det er ikke mye vi forstår av å se forestillingen, eller, vi forstår det som skjer her og nå, men ikke bakgrunnshistorien. Så hva gjør det med teateropplevelsen?

Svaret er; særdeles lite! Forestillingen er i aller høyeste grad underholdende. 1 times varighet er perfekt for slike absurditeter. Aktørene på scenen danser helt magisk, det er gøy å se på. Viruset er kanskje en rar liten greie, men det er på ingen måte dårlig. Jo Strømgren Kompani viser at de vet hva de driver med. Når aktørene danser er det helt magisk. Så får man heller bare lese programmet etter forestillingen for å skjønne hva det er man har sett på. Det skader vel ingen, gjør det vel?


Foto: Erik Berg

Jeg synes forestillingen passer veldig bra for ungdom. Du må være tilgjengelig og akseptere det du ser på uten å henge deg opp i detaljer. Du burde kjenne til sci-fi-sjangeren og godta at du ikke forstår språket det snakkes på. Dette er vi ungdommer eksperter på. Faktisk vil jeg si at denne forestillingen passer bedre for det vanlige kinopublikummet enn det vanlige klientellet i Operahuset. Noe som er et kjempekompliment til Operaen. De viser at de tar målsettingen om å være et operahus for alle på alvor. Vi i teaterungdom.no applauderer.

Å oppsummere en slik opplevelse føles, unaturlig. Det er litt rart, vi gir ikke stående applaus, men liker at operaen utfordrer seg selv og understreker at dette på ingen måte er dårlig. Jeg har venner jeg vil anbefale å se forestillingen og venner jeg nok ikke vil gjøre det til. Det er mange tanker og mange spørsmål etter en slik time i operaen. Det betyr vel at jeg har sett noe av verdi, kanskje, eller?


Foto: Erik Berg
 

Tittel: Viruset
Tid/sted: Den Norske Opera og Ballett, scene 2, tirsdag 1.november
Koreografi/regi/scenografi: Jo Strømgren
Med: Jo Strømgren Kompani.  Vânia Doutel Vaz, Ivar Sverrisson, Mikkel Are Olsenlund, Dag Rune Sjøli
Kommende forestillingsdatoer: 2., 4., 5. og 6. november
Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg