Kalvø

Gratulerer med dagen! 
I dag er et jubileum. Alle dager er jubileum og det skal naturligvis feires. Med champagne, sanger og hurrarop! 

Men hva skal vi gjøre nå som skal feires om 100 år? Er vi for opptatt i dagens samfunn til å utrette noe stort som vil huskes? Are Kalvø har sett på Statistisk Sentralbyrå (SSB) sine statistikker fra 2012. For hva bruker vi egentlig tiden vår på? Visste du for eksempel at du bruker 27 år av livet ditt på å sove? Ikke det? Det gjorde ikke jeg heller. Men nå vet jeg det, pluss en del andre gøyale statistikker jeg ellers aldri hadde tenkt over.

Forestillingen “Kalvø” hadde premiere i oktober 2014 på Det Norske Teatret og har siden den gang spilt for fulle hus både i Oslo og rundt om i landet via Riksteatret. Nå er det åtte forestillinger igjen, én allerede utsolgt. Dette er siste runde. Mitt råd: bestill billett.


Foto: Erik Avatsmark/Det Norske Teatret

Kalvø er ikke teater slik mange tenker når de tenker teater. Dette er ikke lange dialoger og heftige kostymer. Det er ikke Ibsen eller Fosse. Det er utrolig behagelig å få sett litt andre typer teaterforestillinger. Kanskje spesielt når det er på en av de store scenene i Oslo. Publikum blir inkludert fra starten, og blir henvendt og snakket til gjennom hele forestillingen. Kalvø er halvannen time underholdning av ypperste klasse. Det er struktur, opplysning og, ikke minst, følelser.

For det er en seriøs undertone gjennom forestillingen. Innimellom alle latterbrølene er det perioder der det er musestille. Der alle i publikum bare lytter. På et tidspunkt i forestillingen stikker det ekstra i hjertet, og selv om det ikke skal gjøres til en stor ting, ligger alvoret i luften. Og – helt ærlig – det er egentlig litt fint. Et øyeblikk der man kjenner at publikum får samme følelse. Der lytterne blir samlet i alvoret. Det er fint med litt alvor i all latteren.

Are Kalvø har med seg to musikere, Ståle Sletner og Ole Marius Melhuus, gjennom hele forestillingen som blir inkludert hyppig, men ikke for mye. Det er en del sang og melodier gjennom hele forestillingen, og Are Kalvø synger bra. På et tidspunkt tenker jeg at det kanskje er akkurat for mange sanger, men jeg aksepterer det. Kalvø viser han har flere talenter enn bare være forfatter og komiker. Ikke at det kommer som noen overraskelse! De siste årene har han både skrevet og oversatt flere teaterstykker. Hva er neste prosjekt: oversette Book of Mormon til nynorsk. Ikke noe problem for Kalvø.


Foto: Erik Avatsmark/Det Norske Teatret

Vi får høre historier om Are Kalvøs forfedre, om oppveksten i Stranda kommune og den første fast-food-muligheten på hjemstedet. Om seminar på Eidsvoll, oransje parykker og platting. Kalvø får besøk av en ny gjest, både kjente og ukjente personer, hver kveld, som han diskuterer tidsbruk i hverdagen med. Forestillingen underholder på mange plan. Det er det ingen tvil om.

Så hvis du vil vite hva du bruker livet ditt på, har du altså kun sju muligheter igjen. Jeg syns du skal gripe muligheten. Jeg lover du kommer til å få vite ting du ikke visste fra før, og som du tenker “hvorfor i all verden skal jeg vite dette”?. Men så er det litt gøy å vite det, allikevel.

– Christina

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg