I IS ANOTHER – en snikktitt på ny urpremiere fra Grusomhetens Teater

“I is another” er tittelen på Grusomhetens teaters nye forestilling med urpremiere 26. januar. Det er historien om den franske poeten Arthur Rimbaud, som fra han var 16 år gammel skrev verk i verdensklasse.  Kun 3 år senere forlot han kunsten og flyttet til Etiopia for å drive handel og forretninger. Men hvorfor forlate poesien som allerede hadde skapt stor oppmerksomhet og anerkjennelse, til fordel for en kommersielle livsstil? I Frankrike bønnfalte de han om å komme hjem, men Rimbaud ble i Afrika med karavanene sine. Hvorfor? Det er dette spørsmålet som Grusomhetens Teater prøver å finne svar på i “I is another” – Jeg er annen.

 

Teaterungdom har tatt turen til Grusomhetens Teater for å snakke med teatersjef og regissør Lars Øyno om “I is another”. Det er mye som skjer på teateret om dagene. Nede på scenen er prøvene i full gang mens inngangspartiet og plassen utenfor er okkupert av bygningsarbeidere. Teateret skal få nye toaletter, ventilasjonssystem og en heis ned til scenen. “Det føles som om vi jobber på en byggeplass”, ler en av skuespillerne. Lars Øyno forteller at de har måttet flyttet øvingen til et annen lokale da malingslukt har hindret arbeid på scenen. Men ting begynner å komme på plass, og både toaletter og ventilasjon skal være på plass til urpremieren neste torsdag. Heisen må vente til februar.


Bilde hentet fra Grusomhetens Teater sin hjemmeside

Det er alltid hyggelig å sette seg ned i foajeen på Grusomhetens teater. Foaje er kanskje feil ord, da det heller minner om en liten stue med kombinert kjøkken. Det skaper en inkluderende stemning og skuespillerne tar lunsjen sin der mens jeg prater med Øyno. Han forteller om hvordan han lar seg fascinere av de marginale kunstnerne, de som kanskje ikke er like kjente for alle, men som allikevel har satt store spor etter seg i historien. Rimbaud er en av disse. Det er Øyno selv som har skrevet manuset og det er årene i Afrika som står i fokus. Årene hvor han jobbet som handelsmann etter å tatt en helomvending i livet. Vi snakker om hvordan denne forestillingen appeller til ungdommen – til dere lesere. “Det handler om å være modig og ha evnen til revolt”, sier Øyno. Rimbaud var 16 år da han trosset forventningen fra moren og skrev poesi. Han gjorde opprør med poesien som 19 åring ved å forlate alt og starte livet på nytt som en annen person. Det er nettopp det som gjør stykket så aktuelt for dagens unge. Opprør er en del av å finne seg selv, og livets muligheter er uendelige.

Jeg gleder meg enormt til å se denne forestillingen og Teaterungdom kommer selvfølgelig til å sitte i salen den 26. januar.  Som tidligere har vi fått til et samarbeid hvor leserne våre får billetter til kun 100 kr. Tilbudet gjelder spilledagene 26, 27, og 31. januar, så jeg håper så mange som mulig benytter seg av dette. Det er alltid en unik opplevelse som venter på Grusomhetens Teater, og “I is another” høres ikke ut som noe unntak!

 

– Stine

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg