Dada Masilo – GISELLE

Sterke kropper, synkrone bevegelser, tydelig historie og nydelige kostymer. Dada Masilo’s forestilling “GISELLE” har alt man forventer av en danseforestilling, og litt mer. En fantastisk tvist på formspråket etter pause gjør at terningkastet teller 6 øyne.

Første akt er vakker, enkel og sår. Giselle, en jente av arbeiderklasse forelsker seg i en mann over sin klasse. Han er allerede opptatt, men sniker seg til Giselle for å få en smak av ekte kjærlighet. En annen mann vil også ha Giselle, en av hennes klasse og han får Giselle’s mors velsignelse. Tvil, anger, kjærlighet og klasseskillet. En enkel historie. Veldig tydelig. Her er små replikker og alt blir forklart tydelig. Man trenger ikke tolke selv, slik man ofte må i danseforestillinger. Her gjøres alt enkelt og publikum forstår lett historien. Dansen brukes som et virkemiddel for å forsterke historien, dansen ER ikke historien. Dette gjør Giselle til en ideell danseforestilling for deg som ikke liker å måtte lete etter historien mellom de imponerende løftene.

Andre akt er annerledes. Her kommer gjenferd, spøkelser og følelser tilbake for å hjemsøke Giselle’s to friere. Her er det fortellende fra første akt borte. Replikkene er fjernet og dansen er historien. En utrolig enkel kontrast. Man er over i noe annet, i en drømmeverden med straff og skyldfølelse som drivkraft, ikke kjærlighet. Det hele veves sammen av et nydelig ensemble og forestillingen høster velfortjent stående applaus.

Giselle er på mange måter en enkel forestilling, men måten den gjøres på er på ingen måte lett. Dansernes egne personligheter tas inn i dansen og forsterker uttrykket. Her danses det, med kropp og sjel. Med ansikt, ben, armer og antrekk. Kjønnsroller forsterker og motarbeides. Det løftes, det kjempes, det føles. Jeg elsker Giselle, og skal følge nøye med på Dada Masilo fremover.


Medvirkende:

Koreografi: Dada Masilo
Musikk: Philip Miller *
Tegninger: William Kentridge
Kostymer: David Hutt of Donker Nag Helder Dag (Act 1) 
Songezo Mcilizeli & Nonofo Olekeng of Those Two Lifestyle (Act 2)
Dansere: Dada Masilo, Kyle Rossouw,Tshepo Zasekhaya, Llewellyn Mnguni, Liyabuya Gongo, Khaya Ndlovu, Thami Tshabalala, Thabani Ntuli, Thami Majela, Nadine Buys, Zandile Constable, Ipeleng Merafe,
Oversettelse: Hamba Nhliziyo Yami
Sang: Ann Masina, Vusumuzi Nhlapo, Bham Maxwell Ntabeni, Tumelo Moloi
Elektrisk fiolin: Waldo Alexander
Fiolin/bratsj: Emile de Roubaix
Cello: Cheryl de Havilland
Waldhorn: Shannon Armer
Perkussjon: Tlale Makhene, Riaan van Rensburg
Final Mix: Gavan Eckhart
Lyd og projeksjoner: Thabo Pule
Lys: Suzette le Sueur
Foto: John Hogg
Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg