Tosca

Det er en av årets fineste sommerdager ute i Oslo, og vi i teaterungdom tar turen inn i Operahuset. Tosca: smerte, kjærlighet, hat og hevn skal stå i sentrum. Forestillingen er beinhard! Rommet krymper, rent fysisk, inn. Regien er blodig, rå og ektefølt. Det er lenge siden jeg har sett opera med så godt skuespill. To timer i Operaen denne sommerdagen, er helt fantastisk.


Foto: Erik Berg

Tosca er en velkjent historie for de fleste operaelskere. Ondskap styrer byen, kjærlighet styrer Tosca, en kamp for kjærligheten, mot onde krefter, ordet sorg står sentralt og publikum blir sittende igjen med stor avsky og smerte. Det fungerer så ekstremt godt. Rommet er beinhardt. Sangerne, danserne, koristene og hele operaorkesteret spiller i perfekt samspill. Forestillingen er nydelig.

Svetlana Aksenova spiller Tosca med ekstrem presisjon. Hun er sjalu, beregnende, egoistisk og tilgjengelig. Man liker henne egentlig ikke, men føler med henne i hennes situasjon. Du aksepterer at det er henne du må heie på. Samfunnet man får se er for hardt og hjerteløs. Ondskapen er personifisert i Scarpia, hjerteløst portrettert av Claudio Squra. Scenene mellom de to løfter hele forestillingen opp nok et nivå. 


Foto: Erik Berg

Forestillingen vil være en jeg husker mange år fremover. Den er nydelig. Brutaliteten føles ærlig i sin desperasjon. Hard, slik samfunnet er hardt. Det er ekstremt lite man kan sette fingeren på, men etter flere turer i operaen begynner jeg å gå lei av store cardiganaktige gensere. De er liksom helt malplasserte inn i dette nydelige, vakre, gammeldagse samfunnet. Vi trenger ikke cardigan! En bagatell selvfølgelig, nesten et oppgulp, men like fult en tilbakemelding.

Jeg elsker Tosca! Jeg vil anbefale den til mange! Den er verdt å se! Om du orker to timer intens smerte.


Foto: Erik Berg

Tittel: Tosca
Tid/sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen
Kommende forestillinger: Spilles 20. og 24.juni
Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg