Dramatikkens hus – foredragsserien: Alan Lucien Øyen om TANZTHEATER

Dramatikkens hus i Oslo har sin egen foredragsserie denne høsten. Så vi i Teaterungdom.no tok turen for å la Alan Lucien Øyen fortelle oss om Tanztheater, og hvilke spennende planer han har i 2018. Klar for å lytte til en av Norges (for ikke å si verdens) mest spennende regissører/koreografer/dramatikere gikk jeg inn med utrolig mange tanker og spørsmål, og kom ut igjen med omtrent like mange!

Alan Lucien Øien er utdannet danser fra Kunsthøgskolen i Oslo. Etter at han gikk ut fra skolen i 2001 har han blant annet vært tilknyttet Carte Blanche, og Amanda Millers kompani Pretty Ugly Dance Company i Köln. Etter dette har han skrevet tekster og koreografert. I 2006 startet han sitt eget kompani: Winter Guests. Han har skapt 20 sceneverk, i både inn- og utland. Nå er han hyret som koreograf for Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

Men hvorfor Tanztheater?
Alan begynner med å fortelle om første gang han så ett klipp fra Tanztheater og hvordan han syntes dette var tåpelig. Han unngikk Tanztheater lenge, men har i senere tid fått det som merkelapp på sine verk. Det er umulig å si om denne merkelappen er feilplassert, men som oftest blir merkelapper til sannhet! På grunn av veldig mange digresjoner (innenfor kunstens fire store vegger) sliter jeg med å samle tankene etter dette foredraget, jeg vet iallefall at Pina Bauch elsket cheeseburgeren til McDonalds!

Men noe jeg gleder meg veldig til er Alans oppsetning som får verdenspremiere 2.juni i 2018. Det blir en helaftens koreografi med Tanztheater Wuppertal Pina Bauch. For Alans arbeidsmetoder virker utrolig spennende. Han forklarer at han pleier å komme tomhendt inn på første prøve med skuespillerne/danserne og hvordan han bruker erfaringen deres istedenfor å ha forventninger fra før. Han mener at tekst er veldig viktig!! Men at det fysiske også er viktig og passer best for underteksten. Prosessen rundt forestillingen som kommer er påbegynt, historien skal utvikles og manuset vil oppstå. Det blir utrolig spennende å se og høre mer om dette senere!

Dramatikkens hus har flere foredrag fremover:
* 31.10 Tatu Hämäläinen om: bell hooks
* 14.11 Torbjørn Eriksen om: Christopher Marlowe
* 28.11 Øyvind Berg om: Heiner Müller
* 12.12 Janne- Camilla Lyster om: Deborah Hay
Foredragsserien kurateres av Ole Johan Skjelbred og Morten Cranner for Dramatikkens hus.

Ønsker dere å høre foredragene, så kan dere finne podcast av de HER!

– Eline Otterstad

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg