Wozzeck

På søndag kveld gikk turen til Operaen og forestillingen Wozzeck. Operaen er basert på det uferdige teaterstykket Woyzeck av Georg Büchner, som igjen er basert på virkelige hendelser. Selv elsker jeg Woyzeck, og har både lest og sett stykket ved tidligere anledninger. Forventingene var derfor høye når jeg satte meg ned, og teppet til hovedscenen gikk opp.


Foto: Erik Berg

Handlingen i Wozzeck er tragisk og vond. Soldaten Wozzeck trenger penger for å støtte sin elsker Marie og sønnen Hans, og tvinges til å ta jobber som utfordrer både helse og mentalitet. Han blir utnyttet av sine overordnede, og lar seg bli eksperimentert på av en ambisiøs lege. Han faller lenger og lenger ned i avgrunnen av tvangstanker og psykoser. Når elskerinnen bedrar han med en major, er fullstendig galskap garantert.


Foto: Erik Berg

Tematikken er bred og ærlig. De fattige står nederst i næringskjeden, og det er ingen som løfter en finger for å hjelpe. Maktmisbruk, sjalusi og død følger som en naturlig konsekvens, og den menneskelige naturen blir satt i sentrum. Norske Anders Iversen spiller tittelrollen og leverer prestasjoner på høyt nivå. Sang og stemme sitter selvfølgelig som et skudd, men det er først og fremst hans tilstedeværelse og uttrykk som sitter sterkest igjen hos meg. Hans reise inn i galskapen er nyansert og troverdig.

Litauiske Asmik Grigorian spiller elskeren Marie. Hennes sangprestasjoner er også bunnsolide, og skuespillet likedan. I det ene øyeblikket forfører hun, i det andre klemmer hun ømt sin sønn.


Foto: Erik Berg

Regissør Christof Loy har tatt helt riktige valg i scenografien. Scenebildene er store, men enkle. Det setter menneskene og deres historier i sentrum, og det er her kjernen i Wozzeck ligger. Med på lasset er et stort og fantastisk kor, men de blir brukt sparsomt og kun når scenen trenger dem. Stykket tillater seg å dvele lenge på de enkelte karakterene, og det er både vondt og fint på samme tid.

Wozzeck levde opp til alle mine forventinger. Den rå og brutale historien jeg kjenner så godt, ble løftet til nye høyder ved hjelp av musikken til Alan Berg, mesterlig utført av dirigent Lothar Koenings. Forestillingen anbefales på det varmeste! 

Tittel: Wozzeck
Av: Alan Berg
Tid og sted: Den Norske Opera og Ballett, Hovedscenen. Søndag 03.12.
Regi: Christof Loy
Medvirkende: Audun Iversen, Asmik Grigorian, Eivind Kandal, Thorbjørn Gulbrandsøy, Yngve Søberg, Frode Olsen, Thor Inge Falch, Tone Kummervold, Martin Wölfel og Henrik Engelsviken m. fler.
Musikalsk ledelse: Lothar Koenings
Kommende forestillinger: 07.12, 13.12, 16.12 og 18.12
Anmeldere: Stine Sørensen
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg