ungTEKSTakershus

Det er torsdag ettermiddag og vi har tatt turen til Lillestrøm for å se hvordan det går med ungTEKSTakershus. 

Det er siste samling før jul, og besøk av Sammy Metcalfe fra performance-kompaniet Sleepwalk Collective. Han er der for å fortelle hvordan de kan jobbe frem tekstene sine. Jeg får selv være med på litt av workshopen hvor vi utforsker ulike karakterer og uttrykk. 

Sammy forteller mye om hvordan både lys og lyd er viktig for å få en helhetlig forestilling, noe han selv brukte lang tid på å forstå. For som han sier «lys er lys, holder det ikke bare å plugge inn en lyskaster?». Han har de siste årene brukt mye tid på å skjønne både lys og musikk, og forstå hvordan han kan klare å involvere det i forestillingene. Sammen med teksten utgjør det en mer komplett forestilling, og det er nettopp teksten deltakerne i ungTEKST gleder seg til å høre mer om.   

Denne torsdagen er annerledes, i og med at det er gjestelærer og undervisningen går på engelsk. Her blir ungdommene utfordret på nye måter og blir tvunget til å tenke annerledes. De må også kaste seg ut på gulvet og være litt skuespillere for hverandre, noe ikke alle ser ut til å være like komfortable med. De er jo der primært for å skrive. Sammys metoder er annerledes enn det de er vant til, og denne torsdagen er det nok flere som oppdager nye måter de kan utvikle en tekst på. 

Øystein Ulsberg Brager er leder for prosjektet ungTEKSTakershus, og det har fram til nå vært han som har holdt workshopene. Han forteller at en “vanlig” workshop starter med at de leser en kort tekst og diskuterer den sammen. Etterpå får de en skriveoppgave ut fra det de har lest og diskutert. Tilslutt leser de opp det de har skrevet. Det er også tid til å skrive på egne tekster, og står man fast får man oppgaver av Øystein som hjelp for å komme i gang. 

Totalt er det ni deltakere i ungTEKST, i tillegg til Regine og Maria som har skriveopphold hos Akershus Teater til januar. De to jentene får også muligheten til å lede hver sin workshop, og Øystein forteller at det kommer flere gjestelærere inn etter jul. Jeg tar en titt på hjemmesiden, og finner ut at blant annet Are Kalvø skal ha en økt med den skriveglade gjengen. Deltakerne er fra 15-25 år, og de skriver alt mulig! Noen skriver bøker, mens andre liker slampoesi. Noen vil utvikle tekster for teateret, mens andre skriver noveller og dikt for å uttrykke følelser. Dette er virkelig en kreativ gjeng, og passer midt i blinken for alle som liker å skrive. Vi får høre at det er noen ledige plasser fra nyttår, så her er det bare å slenge seg på om du sitter hjemme og tenker at du vil ut å møte annen skriveglad ungdom! Er du over 25 år har du mulighet til å søke om skriveopphold, med kontorplass hos Akershus teater og et prosjektstipend på 10 000 kr. All informasjon finner du her

Vi heier på ungTEKSTakershus og gleder oss til å følge dem videre! 

– Kamilla

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg