Valdens historie

På onsdag var vi på urpremieren til “Valdens Historie” på Det Norske Teatret. Det er første gang Edouard Louis sin bok “History of Violence” blir adaptert fra bok til scene. Regissør Kjersti Horn og skuespiller Emil Johnsen fortsetter dermed på prosjektet de startet med “Farvel til Eddy Bellegueule”, og for en fortsettelse dette er! 


Foto: Gisle Bjørneby

Valdens Historie blir beskrevet som «Ei modig forteljing om ei valdtekt og følgjene for både offer og overgripar.» Stykket kommer fra Louis sin selvbiografiske bok «History of Violence». Louis vokste opp som homofil i en gudsforlatt by i Frankrike. «History of Violence» er hans andre bok, de er begge selvbiografiske og tar opp politiske temaer i samfunnet, med utgangspunkt i det helt nære.

Før forestillingen var vi på Bikuben for å få med oss intervjuet me Louis. Han fortalte sine tanker om hvordan det er å være et offer, og hva det har å si for hvem du er, videre i livet. Hvordan du lar det definere deg som menneske. Det er så utrolig mye man ikke tenker på om man ikke har opplevd noe så vondt. Louis måtte stille seg selv spørsmålene: vil jeg anmelde det? Vil overgriperen få den straffen han fortjener? Vil det hindre at andre blir utsatt for det samme? Og hvordan er det for offeret og overgriperen når en sånn hendelse blir meldt? Jeg anbefaler alle å se dette intervjuet på Det Norske Teatrets Facebookside før dere ser forestillingen.


Foto: Gisle Bjørneby

Kjersti Horn som er regissør har virkelig klart det! Hun får frem historien og følelsene på en brutal og ærlig måte. Jeg elsker hvordan hun tørr, tørr å gå litt for langt sånn at det er ekstra vondt å sitte som publikum. Det blir så realistisk, og det får virkelig frem Edouard Louis sin tanke om at det er viktig å få høre historien til ekte mennesker og at vi ikke alltid må finne på noe nytt. De to skuespillerne Emil Johnsen og Preben Hodneland er også ekstremt gode og gir alt av seg selv hele veien. De holder ingenting tilbake og er med på å gjøre denne forestillingen utrolig sterk og vond. Sammen har denne trioen gjort en fantastisk jobb, og som Aftenposten skrev: denne trioen har overgått seg selv! Jeg håper virkelig de jobber mer sammen i fremtiden.

Jeg anbefaler alle å ta turen til Det Norske teateret å se «Valdens Historie». Det kan være lurt er å lese seg litt opp på Edouard Louis og hans historie i forkant, eventuelt, om man er veldig interessert, lese boken «History of Violence». Jeg synes at forestillingen var helt fantastisk, “Valdens Historie” er noe alle bør få med seg.

Tittel: Valdens Historie
Av: Édouard Louis       Oversatt til norsk av: Egil Halmøy      Til nynorsk ved: Carl Morten Amundsen       Dramatisering: Kjersti Horn og ensemblet
Hvor/Når: Det Norske Teatret scene 2, onsdag 13.desember
Regi: Kjersti Horn
Medvirkende: Emil Johnsen og Preben Hodneland
Kommende forestillinger: 19., 20., 29., 30.desember og 3.januar
Anmeldelse av: Eline Otterstad
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg