Dramatikkens hus – der det hele starter

Det er lett å bli dratt mot de store scenene. Alle har hørt om Nationaltheatret og Den Norske Opera og Ballett. Man ser gjerne store forestillinger hvor mangfoldige kroner er brukt til markedsføring og flotte plakater, men norsk teater er så mye mer enn det. Teaterungdom er alltid ute etter å spre fokus, løfte mindre scener opp i lyset, å formidle norsk scenekunst til ungdom slik at mer av mangfoldet kommer frem. Essensielt for dette mangfoldet er Dramatikkens hus.

“Dramatikkens hus har det nasjonale ansvaret for utvikling av ny norsk dramatikk og er fagfeltets utviklingsarena og prøverom”. Det er med store ord Dramatikkens hus presenterer seg på egen hjemmeside. Ord som kanskje virker diffuse og svevende. Så vi tar det helt ned: Hva er dette for sted? Hvor er det? Og hva holder de på med?

Lokalisert i et av byens kuleste bygg (med en av Oslos kuleste barer – Oslo Mekaniske Verksted) ligger Dramatikkens hus, sentralt på Grønland i Oslo. Mursteinshuset har to saler hvor det vises forestillinger og arbeidsvisninger, i tillegg til diverse foredrag. Nesten alt som vises på Dramatikkens hus er gratis! Noe som er helt fantastisk. Ofte er det gratis mat også (som et tips til alle studenter som er lei pasta med ketchup). 

I 2016 ble 50 nye dramatiske verk ferdigstilt med støtte fra Dramatikkens hus. 30 av disse har hatt eller skal ha urpremiere i løpet av 2016-2018. Resultatene her er med andre ord formidable. Allikevel er dramatikkens hus tilbakelent og uformelt. Her er ikke store neonlys og skrikende plakater. Det er en gjennomgående lun stemning som prioriteres. Dette gir huset og det som foregår her en mystisk og seriøs undertone. 


Fra foredraget Gine Cornelia Pedersen om: ÆTEREN, som vi anmeldte HER! FOTO: Mari Noodt

Det er mange gamle travere innen teaterfeltet som oppsøker Dramatikkens hus, men stedet er åpent for alle. Hvis jeg skal komme med et konkret tips til en som studerer teater, så er det å oppsøke mursteinshuset på Grønland. Stemningen her er fantastisk, innholdet på foredrag og visninger er knallsterkt, også er det gratis i tillegg. Jeg ser ingen grunn til at Dramatikkens hus ikke skal bli et sted for teaterungdom fremover.

For å sjekke ut hvilke arrangementer som arrangeres på Dramatikkens hus fremover, følg denne linken!

– Helge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg