Heddaspesial: Intervju med Frode Gjerløw

Det er mandag kveld, og etter flere forsøk har endelig både Frode Gjerløw og jeg funnet tid i timeplanen til et intervju. Når jeg ringer svarer han så fort at jeg glemmer å presentere meg, men det tar ikke lang tid før praten er i gang. 


Bilde fra forestillingen Invasjon!  FOTO: Bent Are Iversen

Frode Gjerløw er mannen bak en god del av arbeidsoppgavene i forestillingen Invasjon! som gjester Teater Manu under Heddadagene. Gjerløw var opprinnelig «bare» regissør, scenograf og kostymedesigner for forestillingen. Nå hopper han i tillegg inn som skuespiller, da Stian Isaksen ikke har mulighet til å være med å spille under Heddadagene. Når jeg spør hvordan det er å ha ansvar for så mange forskjellige ting i en forestilling, får jeg til svar at det egentlig er ganske deilig å få gjøre alt selv, i og med at det er en forholdsvis liten produksjon.

Invasjon! er veldig rettet mot ungdom, og ble opprinnelig laget både for Den Kulturelle Skolesekken og åpne kveldsforestillinger. Gjerløw forteller at det viktigste først og fremst er teateropplevelsen, og å lage noe som fenger. Det er også lettere å få frem budskapet om forestillingen er kul og spennende, så det er mye fokus på den helhetlige opplevelsen. Når de spiller for Den Kulturelle Skolesekken, er det ofte de møter ungdom som har sitt aller første møte med teateret og da er det fint å kunne skape engasjement og få publikum interessert i det som skjer på scenen. 

 


Bilde fra forestillingen Invasjon!  FOTO: Bent Are Iversen

Originalmanuset er skrevet på svensk, og der brukes det mange typiske svenske ord og slang-uttrykk. Under arbeidet med oversettelsen, dro derfor Gjerløw og skuespillerne rundt på skolene i Førde for å sanke lokale slang-uttrykk som kunne brukes i forestillingen. Denne prosessen var både gøy og spennende, og et viktig ledd i å involvere publikum i forestillingen. Gjerløw er spent på hvordan språket i forestillingen blir mottatt i Oslo, for uttrykkene fra Førde er veldig lokale, og antakeligvis litt «snillere» enn de man bruker på Oslo-skolene.

Når Gjerløw forteller om forestillingen Invasjon!, blir jeg ganske forvirret. Det foregår flere handlinger parallelt, og hovedpersonen som blir omtalt som Abulkhasem, finnes ikke. Selv måtte han lese manuset tre ganger før han forstod hva som foregikk, men mener den sceniske fremstillingen er langt mer tydelig. Selv om forestillingen er rettet mest mot ungdom fra 15-20 år, mener han det er en viktig fortelling som treffer folk i alle aldre. 


Bilde fra forestillingen Invasjon!  FOTO: Bent Are Iversen

Forestillingen handler mye om tilhørighet. Rollen Lance, som Gjerløw hopper inn i under Heddadagene, er en homofil danser fra Libanon som besøker familie i Norge. Gjerløw som selv har bodd og jobbet som skuespiller i London i 8 år, sier det er mye han kan identifisere seg med i denne rollen, og gleder seg til å få være en del av skuespillerteamet under festivalen. 

Med Invasjon! har Gjerløw sin regidebut på Sogn og Fjordane teater, men han er allerede i gang med en ny produksjon for teateret. I denne nye, litt større produksjonen er han glad for å ha med seg både scenograf og kostymedesigner, så han selv kan konsentrere seg fullt og helt om regien. Vi ønsker Gjerløw lykke til videre med nye prosjekter, og gleder oss til å se Invasjon! under Heddadagene!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg