Heddaspesial: Intervju med Lisa Lie

Det er onsdag formiddag, og utenfor skinner den varme mai-solen. Jeg har satt meg ved vinduet på Baker Hansen og venter på forfatter, regissør og skuespiller Lisa Lie. Hun kommer inn imens hun noterer i full fart på mobilen. Dette er en dame med mange baller i luften, og under årets Heddadager får vi se hennes forestilling Uår av Terje Vigen; en forestilling om ensomhet og slit, men også med en god dose humor!


Lisa Lie er en kul dame, med mye spennende å fortelle! FOTO: Stine Sørensen

Uår er kanskje ikke et så kjent begrep for mange i dag. Uår beskriver en periode med dårlig avlinger og fangst, som igjen ofte fører til hungersnød og sult. I Norge har vi ikke opplevd hungersnød siden napoleonskrigen på starten av 1800-tallet. Det er i denne perioden Terje Vigen foregår, et episk dikt skrevet av Henrik Ibsen i 1861. Og det er Terje Vigen Lisa Lie benytter som utgangspunkt i sin forestilling. Når jeg spør om tittelen, Uår av Terje Vigen, ler Lie og sier det var ment som en spøk. “Når man skjønner at Terje Vigen er en fiktiv karakter, så blir tittelen morsom”, forklarer hun.

Lie tar oss med i tankeprosessen bak forestillingen. Hun forklarer at hun ville ta utgangspunkt i uår på alle plan, både emosjonelt, spirituelt og økonomisk. “Det ble en hard prosess. Det var til tider ganske slemt, ensomt og jævlig, men vi hadde jo bestemt oss for å jobbe med dårlig stemning og manglende samhold, så da så” sier Lie. “Det var jævlig tungt arbeid,” innrømmer hun, “men det var jo det vi hadde satt for oss å gjøre”. 


Lie forteller at hun og scenograf Maja Nilsen brukte mye tid på å bygge universitet før prøveperioden. FOTO: Vigdis Haugtrø

Inspirasjonen til å bruke Terje Vigen kom etter å ha sett en gammel stumfilm fra 1917. Lie forteller at hun ble veldig grepet av filmen, men syntes samtidig at den var veldig morsom. Slik ville hun lage en forestilling som tok for seg de vanskelige situasjonene i livet, men også finne humoren i det. Det historiske aspektet var også en viktig del av hvorfor hun ble nysgjerrig på temaet. “Uår er så langt unna oss i dag, vi har aldri kjent på kroppen hvordan det er når det ikke finnes mat. Det er en veldig spennende del av vår egen norske historie, men vi lærte aldri så mye om den på skolen,” forteller Lie.

Det ble brukt mye tid på å samle inn bakgrunnsmateriale og research før forestillingen sto ferdig. Lie forteller at ideen kom allerede i 2014, så det har vært mange års arbeid i forkant av premieren i fjor. I tillegg til å ha skrevet manuset og ha regi, er Lie også skuespiller i Uår av Terje Vigen. På spørsmålet om hvordan det har vært, ler Lie og innrømmer at hun hadde det veldig travelt. “Jeg jobber jo mest i det frie feltet hvor jeg har bedre tid, men på institusjonsteatre er prøvetiden på kun åtte uker. Jeg skulle gjerne hatt tre måneder,” sier hun.


Lie innrømmer at det tok litt tid før de fant rytmen i spillet. “Man må spille en stund før man skjønner hva det er,” forklarer hun. FOTO: Vigdis Haugtrø

Når de begynte å øve på gulvet forteller Lie at de først improviserte mye rundt temaet. Slik arbeidet de med forskjellige situasjoner som skapte materiale til forestillingen. “Man kan si at vi komponerte underveis,” forklarer Lie. Videre leker de også mye med språket i forestillingen. Det er lagt inn ord som er der for å forstyrre publikum litt, slik at det oppstår et forventingsbrudd. Man tror man vet hva man får, men så gjør man ikke det allikevel. “Vi lette etter det som er “off”, slik at det også ble uår i språket,” forteller Lie. Hun beskriver det også litt som poesi, at man må lese gjennom linjene for å forstå hva som skjer. “Jeg vil ikke diktere hva folk skal syns eller føle, men heller aktivisere publikum til å tenke selv. Skape sin egen mening,?” sier hun.  

Når jeg spør hvorfor Uår av Terje Vigen passer for ungdom, ler Lie og sier at den er ganske grov, og det liker jo ungdommen. Hun legger til at forestillingen ikke er fordummende, og at det er viktig at man også blir utsatt for andre typer uttrykk enn det man vanligvis ser på scenen.  Vi i Teater Ungdom er enig, og vi gleder oss til å se Uår av Terje Vigen spille under Heddadagene!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg