Ibsenfestivalen: Fruen fra havet

Ibsenfestivalen er i full gang og Teaterungdom har allerede smakt på et fat av mesterverk, som Hedda Gabler og Peer Gynt. Nå står et av Ibsens mindre kjente stykker, Fruen fra havet, på menyen. Vi er sultne på nye tolkninger og opplevelser, og det er nettopp dette vi får når regissør Liv Borg Thorsen serverer en utradisjonell og forfriskende vri på Ibsen – ved hjelp av slampoesi, blues og humor!


Evelyn Rasmussen bruker slampoesi til å gi rollen Ellida et nytt og friskt pust. FOTO: Kim E. Bergseth

Tittel: Fruen fra havet
Hvor og når: Nationaltheatret, Malersalen. Fredag 14. september
Regi og bearbeidelse: Liv Borg Thorsen.   Av: Henrik Ibsen
Kreativt team: Amund Maarud, Kim Edvard Bergseth, Liv Borg Thorsen og Evelyn Rasmussen Osazuwa. 
Komponister og tekstforfattere: Kim Edvard Bergseth og Amund Maarud.  Slampoesi: Evelyn Rasmussen Osazuwa. 
Lysdesigner: Agnethe Tellefsen     Lydtekniker: Ken Theodorsen.
Kommende forestillinger: Fruen fra havet er ferdigspilt
Anmeldelse av: Stine Sørensen

På scenen møter vi slampoet Evelyn Rasmussen Osazuwa og musiker Amund Maarud i rollene som Ellida og Den fremmede. Rasmussen så vi sist i forsestillingen Karatekidden på Det Andre Teatret, hvor hun imponerte med sin slampoesi og egenartet sjarm. Hun leverer intet mindre i Fruen fra havet, og hennes tolkning av Ellida er enn sann glede å være vitne til. Ved å bruke stykkets originaltekst, slampoesi og hennes egne tanker om karakteren, skaper hun en Ellida som er både levende og aktuell. Hun er ikke bare en av Ibsens mange kvinner, men en selvstendig og stolt person som krever å sette spørsmålstegn ved egen skjebne. Slik som havet kaller på Ellida, kaller Rasmussen på en forståelse av valgene vi tar i livet – gjennom slampoesi og sin egen stemme.

Musikeren, Maarud, forfører oss med sitt kraftfulle gitarspill og rå stemme i rollen som Den fremmede. Han er mannen Ellida ikke kan gi slipp på, selv om hun både vil og prøver. Hele tiden er han i tankene hennes, og musikken blir et symbol på dette. Som en sang man ikke får ut av hodet, så klamrer Den Fremmede seg til kropp og sjel, og nekter å slippe taket. Sammen skaper Maarud og Rasmussen et univers hvor illusjon og virkelighet flettes sammen. Rasmussen er ikke helt Ellida, men hun er ikke helt seg selv heller. På samme måte er Maarud mer enn bare en musiker. Deres kunstnerferdigheter møtes i et vakkert samarbeid, som inviterer til undring og oppdagelse – både hos seg selv og hos publikum.

Amund Maarud tilfører rå musikk og en spikret tilstedeværelse i Fruen fra havet. FOTO: Kim E. Bergseth

Fruen fra havet er en unik teateropplevelse som det er vanskelig å beskrive med ord. Alt funker. Lyset, musikken, scenografien og kunstnerne skaper i lag en sømløs forestilling som ikke kan annet enn å imponere. Et lite stykke teatermagi, rett og slett! Dette er en forestilling som passer perfekt for ungdom, og vi i Teaterungdom elsker det når gamle klassikerne blir gjort tilgjengelig for det yngre publikum. Bra jobba!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg