Skien: Improkamp

Skiens improteatergruppe, Norges Lykkeligste, har utfordret Teater Ibsen til improkamp. Lagene konkurrerer om å lage de beste scenene, helt uten forberedelse. Gjennom en rekke dueller skal en vinner kåres. Denne gangen i Teater Ibsens egne lokaler på Klosterøya, hvor vi en gang for alle skal finne ut om det er Norges Lykkeligste eller Teater Ibsen som har de beste, vakreste og morsomste skuespillerne i byen!


Teaterungdom.no har tatt turen til Skien, hvor høykultur møter gøykultur til duell. PLAKAT: Teater Ibsens facebookarrangement.

Tittel: Improkamp
Hvor/Når: Teater Ibsen, Klosterøya foajeen 27.oktober
Duellanter: Norges Lykkeligste vs. Teater Ibsen
Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä

Teaterungdom.no har tatt turen til Skien for aller første gang. Tidligere har vi sett teatersjef Thomas Bye imponere med sin forestilling 0+0=4 (som fortsatt spilles, for eksempel på Vega Scene i Oslo den 7.-8.november og desember). Vi har også sett Teater Ibsens heftige versjon av Lille Eyolf. To utfordrende prosjekter som vel begge faller innunder det som i kveld kalles høykultur. For nå skal høykultur møte gøykultur. Dypt alvor er byttet ut med lettbeint komikk i løpet av denne drøyt to timer lange improvisasjonskampen. 

Utfordringen i denne formen for teater er å gjøre overgangen mellom de ulike scenene så kort og underholdende som mulig. Man vil se improvisatørene improvisere scener, ikke høre de tulle med interne vitser og gjøre seg til når de utfordrer hverandre. Det er også viktig å huske på at alle er en del av forestillingen. Både aktørene på scenen, konferansieren, dommerne og også publikum. Det er med andre ord mye som skal klaffe for at det skal bli fullklaff.


Kveldens dommerpanel. De man buer på! FOTO: Teater Ibsens facebookarrangement

Kveldens oppsetning starter litt haltende. Det tar ganske lang tid før man egentlig er i gang med å improvisere scener. Og når scenene først spilles ut, svinger det ikke helt. Men tiden flyr, og plutselig har det gått en time. En liten pause, så er man igang igjen. Nå med mye bedre energi! Det er som om improvisatørene har blitt varme i trøya. Nå våges det å spilles på mer enn enkel komikk. Plutselig får man en rørende scene og en musikal, før det hele toppes med en herlig date. “Jeg merket med en gang at han var erfaren” får latteren frem hos samtlige i den fullsatte foajeen. Norges Lykkeligste vinner kveldens kamp og overtar trofeet fra Teater Ibsen som vant forrige runde.

Teatersport og improvisasjon har for alvor fått rotfeste i Norge de siste årene, etter at Det Andre Teatret kom på plass. Å se at dette spres ytterligere ved at etablerte teatre inviterer inn frie grupper, slik som Norges Lykkeligste, er herlig å se. Teater er gøy! Ved å arrangere kveldens Improkamp, er jeg sikker på at terskelen for å gå inn i teatersalen på Teater Ibsen blir litt lavere for mange som ellers kanskje ikke ville ha oppsøkt teatret. Så når alt kommer til alt, er vel ikke nivået på første halvdel av kveldens forestilling så viktig? Når enden er god er allting godt sies det, og kveldens siste scene var virkelig herlig. Vi kaller derfor vår første tur til Teater Ibsen og Skien en ordentlig opptur, og oppfordrer samtidig samtlige teatre til å gjennomføre slike arrangementer. Improkamp, Høykultur vs. Gøykultur, det er gøy det. Improvisasjon har i tillegg skikkelig ungdomsappell, og det digger vi!  

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg