Big Sun

Martinique, en fransk øy langt fra Frankrike. Lyder fra hverdagen, fuglesang, karneval, fløyter, hav og plystring. Chassol har besøkt fødestedet sitt, få år etter at foreldrene hans døde. På øya har han filmet og gjort lydopptak av lokalbefolkningen, noe som er kjernen i Big Sun. Filmen spilles for publikum, en film hvor rytmer skapes ved at lyder forsterkes og spilles i loop. Selv spiller Chassol tangenter live på scenen og med seg har han trommeslager Mathieu Edward. Resultatet er en verden av bilder, rytmer og glede.


En visuell og musikalsk opplevelse på Riksscenen. Chassol – Big Sun

Tittel: Big Sun
Hvor/Når: Riksscenen 31.oktober, forestillingen er en del av festivalen Oslo World 2018
Av: Chassol 
Tangenter: Christophe Chassol                         Trommer: Mathieu Edward 
Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä

Festivalen Oslo World arrangeres for 25. gang, 3.oktober til 4.november 2018. Festivalen har som overordnet mål å presentere ulike musikalske opplevelser fra ulike land, sjangere og tidsaldre. Franske Chassol kan krysse av på samtlige kjennetegn. Han er fransk, med opphav i Martinique i det karibiske hav, to ulike verdener. Sjangeren han befinner seg i er en slags hybrid mellom konsert, kunstfilm og lek med rytmer. Et unikt visuelt og musikalsk landskap, som vel så mye tilhører scenekunstfeltet som noe annet. Big Sun består av musikk både bestående av tradisjonelle instrumenter og rytmer fra Martinique, og moderne vestlig musikk. Land, sjanger og ulike tider blandes sammen og presenteres med en rytmesans og spilleglede man skal lete lenge etter.

Kveldens forestilling varer i omtrent 80 minutter. Filmen som spilles bak musikerne er delt inn i tre deler, som igjen er delt inn i små snutter fra øya. Vi får se fuglelivet, noen menn som spiller domino, dansende damer på karneval og mye mer. Chassol kombinerer lydene fra filmopptakene med livemusikk. Dette gir både musikken og filmen en ekstra dimensjon. Det hele føles autentisk og ekte.


Martinique, et piano, kunst

Men mest av alt er dette gøy. Chassol og Edward på scenen ler og smiler. De tuller med hverandre og leker seg for publikum. Spillegleden er til å ta og føle på. Selv om han er en ettertraktet musiker, som brukes av artister som Frank Ocean og Solange, er det tydelig at en onsdagskveld i Oslo fortsatt faller i smak. 

Hva er det egentlig vi har fått oppleve? Er dette en forestilling eller en konsert? Skal Teaterungdom.no oppsøke denne typen arrangementer eller havner dette utenfor det vi skal mene noe om? Jeg skal ikke svare for bastant på noen av disse spørsmålene, men det jeg kan si er at Big Sun er en oppvisning i sceniske virkemidler som gir publikum både latter og glede. Chassol beviser at han er en formidabel musiker og Oslo World bekrefter at de er en festival som makter å sette sammen et program av høy kunstnerisk kvalitet. Vi i Teaterungdom har fått en helt ny opplevelse, og den falt i smak.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg