Elverum: En Julefortelling

Hva er Elverum barnemusikkteater? Akkurat nå er det En Julefortelling og 31 unge skuespillere. Det er foreldre, leder Regine Dyreng, regissør Robin Øverby og Elverum Kulturhus. Det er også samhold, engasjement og 30 år med teaterglede! Årets forestilling byr i tillegg på stram regi, et tydelig konsept og en glimrende Endre Bårdseng i hovedrollen. En Julefortelling er helt klart den beste forestillingen jeg har sett av Elverum barnemusikkteater. Gratulerer med 30 år!


Fortidens Ånd (Johanne Nygaard Thorset) viser Scrooge (Endre Bårdseng) fortiden.

Tittel: En Julefortelling
Hvor/Når: Elverum kulturhus 2.november (premiere)
Av: Charles Dickens
En forestilling av: Elverum barnemusikkteater
Regi/Koreografi: Robin Øverby
Manus: Robin Øverby/Unni Moløkken                     Musikk: Erik Larsen/Robin Øverby/Per Egil Knudsen
Medvirkende: 31 skuespillere fra 10-18 år, fra hele Elverum, og band ledet av musikalsk ansvarlig Frode Berntzen
Kommende forestillinger: 4., 5. og 6.november
Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä

Ebenezer Scrooge er gammel, rik og gjerrig. En sur og egoistisk mann som presser omgivelsene for hver krone han kan få ut av dem. Resultatet er sultende familier og knuste drømmer. Mens rikdommen vokser, blir Scrooge stadig mer ulykkelig, hardere og hardere. En jul oppsøkes han av sin avdøde kompanjong som forteller at Scrooge vil bli oppsøkt av tre ånder. Åndene viser fortiden, nåtiden og fremtiden. På reisen finner Scrooge ut at lykken ikke kan kjøpes for penger, og at omsorg og varme, gir mer glede enn all verdens penger.

Dickens roman fra 1843 er bakteppet for Elverum barnemusikkteaters forestilling dette året. Tematikken er gjenkjennelig og enkel, nesten banal. Utfordringen ligger i å gjøre En Julefortelling til noe mer enn en moralistisk historie om julen. Her ligger mye av ansvaret på regissør Robin Øverby, som trappet opp på teaterscenen for 16 år siden. Han makter å krydre forestillingen med velfungerende regigrep, og unngår fella med mange på scenen kun for at alle skal få skinne like mye. Stokkekamp-tango er også et herlig innslag som bør trekkes frem. Slike ting er gøy, når det gjøres innenfor en kontekst som gir mening. Her viser Robin rutine og teft.


Gjenferdet etter hans tidligere partner Jacob Marley (Stephan Iversen) lar grinebiteren Ebenezer Scrooge (Endre Bårdseng) få vite sin skjebne.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at store deler av forestillingen bæres av hovedrolleinnehaver Endre Bårdseng. I en alder av 18 klarer han å tilføre karakteren tynge og troverdighet, selv gjennom en flott maske. Han kan være både fæl og ivrig, samtidig som replikkene leveres med meget god timing. Stykket står og faller på han, et ansvar han bærer med den største selvfølgelighet. Det er rett og slett imponerende.

Noe av det som fungerer så godt i En Julefortelling er fordelingen av plass og tid til de ulike rollene. Der tidligere forestillinger tidvis melker situasjoner eller karakterer til de står tørre og umotiverte igjen, klarer teateret denne gangen å effektivt bevege seg videre langs historielinjen. Alle får den tiden de trenger, verken mer eller mindre. Dette gjør også at noen av rollene står frem som bunnsolide, selv om de ikke har mest tid på scenen. Ane Lundemo er nydelig som den omsorgsfulle søsteren til Ebenezer Scrooge og Johanne Nygaard Thorset leverer en iskald Fortidens ånd, som virkelig setter stemningen for den andre verdenen.


Minner fra en annen tid. Ane Lundemo spiller godheten selv, lillesøsteren til Unge Scrooge i Ferdinand Behrens Dyrengs skikkelse.

Midtpartiet er forestillingens svakeste, og slutten kommer litt brått på, men dette er tross alt barneteater og det er lettere å tilgi. Det at musikken spilles live er selvfølgelig også med på å løfte forestillingen. Kostymene er også av høy kunstnerisk kvalitet, men noe av scenografien ser litt enkel ut. Her kunne de med fordel ha fulgt prinsippet “less-is-more”. 

Det som står igjen for meg er en følelse av at det er skuespillerne som bærer denne forestillingen, ikke kostymene, scenografen eller det andre rundt. Og akkurat det er helt fantastisk! For barnemusikkteaterets misjon er jo å gi unge skuespillerne muligheten til å stå på en scene, vise seg og øve seg fram. Teater er samhold og vennskap, et team som drar i samme retning. Den enorme spillegleden under årets forestilling smitter over på oss i publikum. 


Tango for to. Scrooge (Endre Bårdseng) kjemper mot Nåtidens Ånd (Hanna Kielland) i en herlig stokkekamp-tango. 

Elverum barnemusikkteater leverer, etter min mening, sin sterkeste forestilling på mange år. I bresjen for dette står en herlig gjeng unge skuespillere og en dyktig Robin Øverby. Jeg ser ingen grunn til at elverumspublikummet ikke skal oppsøke En Julefortelling. Jula kommer fort, og her blir julestemningen satt fra første strofe.  Jeg forlater kulturhuset med et stort smil om munnen. Elverum barnemusikkteater – gratulerer med 30 år!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg