Line Margrethe Rustad – kultursjef “i Ælverum”

Vi er tilbake i Elverum, nærmere bestemt på biblioteket i rådhuset. En hyggelig bibliotekar viser oss veien videre oppover og inn på et trivelig kontor. “Jeg holder på å skrive noe, kommer straks”. Line Margrethe Rustad er kultursjef i Elverum kommune. Vi møter henne på hennes røde kontor. En stor rød sofa, et stort bord med røde stoler, en pult – et lite rom som rommer mye. Vi setter oss ned i den røde sofaen med Elverumsputene for å høre mer om kulturlivet i byen, og hvordan det jobbes for å skape kulturopplevelser for ungdom.


Vi er klare for møte i den røde sofaen

“Jeg er en urelverumsing” begynner Line Margrethe, “og urelverumsinger sier i Ælverum, ikke på”. Hun beskriver seg selv som engasjert, strategisk og utålmodig. “Jeg vil at ting skal skje med en gang, det er noe jeg jobber med da”. Jobben som kultursjef har hun hatt i 9 år. “Ingen dag er lik, derfor har jeg både støvler og glittersko stående på kontoret”, hun peker bort i hjørnet hvor skoene og den knallrøde jakken hennes henger. Før hun tok jobben som kultursjef var Line ansatt i Norsk Tipping, og politiker for partiet Venstre, men nå handler alt om kulturlivet i byen. “Jeg er fryktelig stolt over hva vi får til, med det vi har, de rammene vi er gitt”.

Jeg spør litt mer om selve jobben, hva vil det si å jobbe som kultursjef. “Det handler om drift og forvaltning, men også om det å legge tilrette for samarbeid. Jevnlig har jeg møter med for eksempel Musikkrådet. Da samles vi rundt det bordet der, og for eksempel koordinerer årshjulene til hverandre. Hvis det er to orgelkonserter i løpet av året, er det veldig dumt om de faller på samme dag. Slike kollisjoner unngår vi ved å ha dialog.” Hun forteller også om noen prosjekter som har opptatt henne de siste årene, som innspillingen av Kongens Nei i Elverum og leseprosjektet Menn i uniform som leser. “Forskning viser at de som driver mest med høytlesning i barnehage, skole og i hjemmet er kvinner. Derfor inviteres menn i uniform til å lese høyt nede i biblioteket. Vi har hatt besøk av en brannmann, en bussjåfør, en politibetjent…” Biblioteket er viktig og et tilbakevendende tema gjennom samtalen. Line Margrethe understreker verdien i det å ha et sted der man kan møtes, sette seg ned og snakke sammen. Bibliotek skal også være en arena for debatt. Elverum kommune inviterer derfor også foredragsholdere inn til biblioteket (feks sjakkforedrag med Hans Olav Lahlum og Atle Grønn, pluss godbiter fra Lahlums siste kriminalroman, torsdag 29. november).


Line Margrethe Rustad, kultursjef i Elverum Kommune

En annen ting som engasjerer Line er de to barne- og ungdomsteatrene i byen: Elverum barnemusikkteater og Alfarheim lille friteater. “Det at en by med 21.000 innbyggere har to barne- og ungdomsteatre som holder så høyt kunstnerisk nivå, det er helt fantastisk”. Hun trekker frem samholdet dette fører til og skryter av Robin Øverby som har regien på barnemusikkteaterets forestilling denne høsten – En ung skuespiller som kommer hjem til barndomsbyen og for å skape teater.


Elverum er ugler, og en utstoppet ugle er også på plass på kontoret til kultursjefen

“Jeg har jo Elverums fineste jobb” sier Line og trekker pusten. “Tenk å få jobbe med det som gjør folk glad”. Videre forteller hun om en ungdomsgenerasjon i endring. Om Ungdommens hus som må tenke nytt, og om rehabilitering av området utenfor ungdomsskolen, men også om en kommune med begrensning i budsjettene. “Vi må få mye ut av hver krone, og jeg synes vi får til mye med det vi har”. Kjærligheten til byen er det ingen tvil om… Line Margrethe Rustad er kultursjef i Elverum, byens fineste jobb.

– Helge 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg