Hyttebok frå helvete

Tidligere i høst ble Are Kalvøs bok “Hyttebok frå helvete” utgitt. En bok der komikeren trashtalker friluftslivet og dets entusiaster. Nå står han på scenen og gjenforteller innholdet i et one-man-show med samme navn. Hyttebok frå helvete er et spark bak til alle som går søndagstur i marka, besøker DNT-hytter i ferien og sanker fjelltopper med familien. Det er ganske mange av oss, faktisk 80% i følge Kalvø selv. Tåler vi – majoriteten – en hel kveld med harselering? Ser også vi humoren i det?

Are Kalvø har utforsket friluftslivet og konkluderer med at han absolutt ikke tilhører fanskaren. FOTO: John Andresen

Tittel: Hyttebok frå helvete
Av og med: Are Kalvø
Tid og sted: Latter, Hovedscenen, 24. november 2018
Kommende forestillinger: 27. november på Latter (utsolgt). Spiller i Bergen ut året og reiser på turné i 2019.
Anmeldelse av: Mari Noodt

 

Kalvø står alene på scenen, som komikere ofte gjør. Bak han er en hyttevegg malt på en backdrop, og på midten, et vindu. Det fungerer fint som en liten skjerm for bilder og tekst. Kalvø selv sluntrer fram og tilbake foran vinduet og forteller åpenhjertig om sitt hatfulle forhold til friluftslivet og hvordan han ser ned på alle som lovpriser det. Han sammenligner friluftsfrelste med karismatiske kristne, forteller om alle vennene han har mistet til naturen, om hvor idiotisk det er at vi helt ukritisk oppsøker hytter som heter for eksempel “myggheim”.

Basert på latteren i salen, kan det tyde på at Kalvø også denne gang treffer blink med satiren sin. Majoriteten, de friluftsfrelste, ser ut til å ha en god dose selvironi og showet må sies å være en suksess for de på 40+. Det er tross alt de som fyller opp salen i kveld. Jeg deler nok ikke den samme entusiasmen. Det er ikke mangel på gode poenger, for Kalvø har et skarpt blikk, men temaet mister litt piffen etter 30 minutter. Kalvø oppleves som litt for sint og er nesten utelukkende morsom på andres bekostning. Det blir dessverre litt kjedelig i lengden.

Kalvø byr mye på andre, og lite på seg selv i “Hyttebok frå helvete”. FOTO: John Andresen

Mot slutten av forestillingen forsvinner Kalvø ut i en digresjon som tar opp dagens politiske klima. Her leverer han intelligent og dagsaktuell satire som hadde sklidd rett inn i for eksempel Nytt på nytt. Det er forfriskende og viser komikerens samfunnsforståelse og satiriske talent. Jeg skulle ønske dette var en større del av forestillingen. Å kun fordype seg i materiale fra Hyttebok frå helvete er litt snevert… Det hadde fungert strålende som en liten del av et show! I kveld blir det for mye trashtalk og nedlatende ord om oss 80%, og for lite humor på andres bekostning – spesielt Kalvøs egen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg