15.desember: Øyteateret – Ellen Jerstad og Andrea Skotland

15. DESEMBER

Ellen Jerstad og Andrea Skotland, Øyteateret

Foto: Håkon Borg
FOTO: Håkon Borg

1) Hva går jobben din ut på?

Å drive Øy, et lite teater i det frie feltet. I motsetning til de store teatrene, har ikke Øy én sjef, vi jobber kollektivt. Man kan sammenligne oss med et band: Vi er en gruppe folk som lager forestillinger, skaffer penger fra ulike støtteordninger, organiserer oss selv og spiller på forskjellige scener, men også på brygger, utesteder, bibliotek og skoler. Ellen er instruktør, og spiller også i noen forestillinger, mens Andrea er produsent og dramaturg. I motsetning til de store teatrene trenger vi ikke én sjef, eller ett hus, vi jobber sammen og er mobile. I hver produksjon har vi med oss forskjellige kunstnere, men de faste band-medlemmene er Ellen Jerstad, Andrea Skotland og Marianne Ek Hagen.

2) Hvordan var ditt forhold til teater som ungdom?

Ellen kommer fra en teaterfamilie og elsket teater som barn. I ungdommen derimot, hadde hun store planer om ikke å bli kunstner. Hun så at mange ble sugd inn i et karrierejag, og glemte det å bare være mennesker, derfor bestemte hun seg for å bli håndverker. Til tross for denne planen arbeider hun fulltid med teater i dag, og vi tror det opprørske i henne har gitt masse pow i det hun lager.

Andrea på den andre siden ville gjerne bli skuespiller eller danser da hun var yngre, fordi hun elsket å drive med teater. Etterhvert som hun ble eldre og begynte å studere teatervitenskap, forstod hun at teateret har mange andre roller – utenfor scenen og at disse passet henne enda bedre. Som produsent og dramaturg er man kunstnerisk medskapende i produksjonen av forestillinger, og man jobber for å formidle scenekunsten til publikum.

3) Hva har vært din sterkeste teateropplevelse i 2018?

Det er vi enige om: De Utvalgtes forestilling Skipet Vol.5 Short cuts som ble vist i et steinbrudd på Nesodden i september.

4) Hvilke forestillinger gleder du deg spesielt til i 2019?

Vi gleder oss spesielt til å arbeide med vår neste store produksjon: Mikrobia. Dette blir er en undersøkelse av bakteriene som våre minste bestanddeler. Vi gleder oss til å leke oss med disse ville symbiotiske organismene gjennom bevegelser, lyder og animerte objekter.

I tillegg er vi spente på Crowd av Gisèle Vienne som vises under Oslo Internasjonale Teaterfestival i mars.

5) Hvordan skal du feire julen?

Andrea skal se masse julefilmer, stå på snowboard og forspise seg på julemat.
Ellen skal på roadtrip i moderlandet: England, med kjæresten og datteren. De skal besøke kunstkollektivet Ground i Hull, og feire videre hos familien, på en gammel Engelsk herregård. Der blir det kalkun, lange turer i gummistøvler, og mye bekymring om britisk politikk.

I desember 2018 gjennomfører Teaterungdom.no sin aller første JULEKALENDER:
Hver dag frem mot jul stiller vi de samme 5 kjappe spørsmålene til en ny teatersjef. Slik blir du litt bedre kjent med teatrene i Norge og personene som leder dem. Kjapt, enkelt, og på ungdoms egne premisser.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg