Monsters

Monstre må trenes hardt, behandles røft og ikke bli trodd. Det sier i hvert fall sirkusdirektøren på dette “showet” helt utenom det vanlige. Vi får møte fugler, en slags ku og dronningen, et slangeaktig menneske-monster og enda større skapninger. Alle har sine søte, sympatiske, innbydende sider, men vi ser også monstrene komme frem. Også er det de tre menneskene iblant dem, hvor mye monster er egentlig i dem?

“Det er vakkert, og ikke så rent lite skummelt”, skriver Helge. Foto: Petr Kurecka. 

Tittel: Monsters
Hvor/Når: Black Box Teater Store scene, onsdag 5.desember
Av: Duda Paiva Company (NL)
Konsept/Regi: Duda Paiva               Dramaturgi: Kim Kooiman
Dukker: Duda Paiva, Justyna Banasiak, Andre Mello, Tim Velraeds
Medvirkende: Josse Vessies, Cat Smits, Tim Velraeds/Alex Brouwer
Forestillingen er en del av Showbox 2018 – scenekunstfestival for barn og unge 3.-8.desember
Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä

Duda Paivas legendariske figurteaterkompani har inntatt Black Box Teater under Showbox 2018. Som figurteater entusiast sitter jeg ytterst på stolkanten og gleder meg. Jeg vet at dette er en gjeng som vet å behandle figurer. Her skapes liv i døde gjenstander, og samspillet mellom figurene og skuespillerne som fører dem er alltid interessant og presist. Monsters er intet unntak. Selv med en målgruppe på 10 år og oppover, er dette en forestilling som absolutt kan fenge teaterungdommen.

Hovedgrunnen til dette er håndverket. Selve føringen av figurene er fantastisk. Det visuelle uttrykket er også så til de grader ivaretatt. Vi er blant annet vitne til en fødsel av en kulignende skapning, fra egg til monster. Forandringen er virkelig magisk. Også når disse tilsynelatende søte dyrene plutselig blir grusomme. Det er vakkert, og ikke så rent lite skummelt.

Selve historien er enkel, nesten banal, et show hvor monstre skal vises frem for publikum. Den magiske sluttscenen klarer likevel å løfte hele opplevelsen til å fremstå som en ordentlig historie. I seg selv ganske imponerende. Språket er kanskje i overkant forenklet (forestillingen spilles på engelsk) for å treffe de yngre i salen, så replikkene fremstår ofte som unyanserte og er redusert til å påpeke det åpenbare.

Bookingen fra Showbox sin side, det å få Duda Paiva Company til festivalen er bunnsolid. Jeg er på ingen måte skuffet. Jeg hopper kanskje ikke opp av stolen, men applausen jeg gir er absolutt velfortjent. Dette kompaniet vil jeg fortsette å følge med på fremover, forhåpentligvis også i Oslo fremover.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg