Fortellerfestivalen 2021: Treig

Det er tid for festivalens aller siste forestilling, Treig. Året er 2011, Mari er 26 år og har akkurat gitt opp å finne kjærligheten. Hun er treig, treig med å ta valg, redd for å velge feil. For når man velger noe, så velger man jo noe bort. Resultatet er at man er helt ufattelig treig. Mari vet ikke engang selv at hun er skeiv.

Mari i kjent positur i Treig. FOTO: Tor Orset

Tittel: Treig

Hvor/Når: Strømmet på www.fortellerfestivalen.no søndag 21.mars

Av og med: Mari Thingelstad

Regi: Cathrine Frost Andersen

Produsert og laget av: Det Andre Teatret                   Produsent: Silvia Rodriguez Gimenez

Kostyme: Jenny Bernson                                            Scenografi: Aashild Mjelde Nordaas og Silvia Rodriguez Gimenez

Lys-, lyd-, og videodesign: Henrik Stoltz Vernegg

Kommende forestillinger: Kan sees digitalt på fortellerfestivalen.no 19.-21.mars

Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä


Treig er en virkemiddel tung forestilling. I kjent Det Andre Teatret ånd kjører man på. Musikk, dans, scenografi, intens spillestil, ordbruken er direkte og ungdommelig. Det er snakk om en lesbe så da er vi innom både pupper, fitte, slikking og fingring i en lesbisk orgiedrøm. 2013 Mari er ensom. Står fast. Finner ikke seg selv. Kanskje sliter Treig med noe av det samme.

Det spriker stort. Tematikken er følsom og nær, men alt rundt er overdrevet. Avstanden blir stor. Sluttscenen synes jeg er den klart beste. Helt i ro. Fortellende. Kanskje er det den helt perfekte slutten på nettopp Fortellerfestivalen: en forestilling hvor fortellerkunst-delen er det klart beste.

Treig er en forestilling av og med Mari Thingelstad. FOTO: Tor Orset

“Hvem i helvete skal klare å like meg?” I 2016 blir det virkelig mørkt. Mari tror ikke hun kan bli elsket og liker ikke seg selv. Hun er 30 år, 30 år med dårlig selvtillit og lav selvfølelse. En herlig liten vri på slutten gir meg fornyet tro på Tinder. Fortellingen om denne daten er kjempefin. Fryktelig romantisk. Vi får hele remsa – møtet, forelsket, elsker, samboer, kjøper leilighet, 3 år og 5 måneder så er man forlovet og en datter. Jeg avslører alt. Det gjør ingenting. Det er ingen overraskelser i Treig. 

Treig er en virkemiddeltung forestilling. FOTO: Tor Orset

Jeg vil ikke egentlig kalle dette en fortellerforestilling. Det er en fin liten monolog med en sterk tematikk og en skuespiller med stor spilleglede. Jeg liker Mari Thingelstad. Kanskje hadde Treig profitert på en litt sterkere kobling mellom virkemidlene og spillestilen man bruker og det som blir sagt. Egner egentlig denne historien seg best som litt lettbeint komedie? Personlig tror jeg den hadde vært bedre som en rein fortellerforestilling.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg