Fuglane

Vi har flydd over fjellene til Molde og besøkt Teatret Vårt. Riksteatret har fulgt oss på reisen og inntar den utsolgte teatersalen med Fuglane. Tarjei Vesaas udødelige roman om Mattis “Tusten”, han som er så annerledes, men som alle som leser om ham kan kjenne seg igjen i. Vi møter et menneskesinn i oppløsning, et søskenpar, et rugdetrekk – en beksvart Lasse Kolsrud regi hvor håpet er fjernet fra første sekund.  Det kan ikke ende godt for Mattis, men forestillingen, den er virkelig god!

Mørkt og vakkert, to ord som godt beskriver Riksteatrets oppsetning av Fuglane. FOTO: Erik Berg

Tittel: Fuglane
Av: Tarjei Vesaas
Dramatisering og regi: Lasse Kolsrud
Tid og sted: Teatret Vårt, Molde 16. februar 2019.
Scenograf/kostymedesigner: Milja Salovaara
Komponist og lyddesigner: Kjetil Schjander Luhr
Medvirkende: Ingvild Holthe Bygdenes, Tom Styve, Tore B. Granås, Lars Helge Throndsen, Mads H. Jørgensen, Ida Torsdatter Ursin-Holm, Ane Ulimoen Øverli
Kommende forestillinger: Forestillingen er på turne i hele landet, spilles i Oslo/Nydalen 8.-11.april 2019.
Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä

September 2014 stiftet jeg for første gang bekjentskap til Lasse Kolsrud som regissør. Woyzeck ble spilt på Det Norske Teatret i en iskald, mørk og dyster versjon som grep meg fra første sekund. Jeg måtte se forestillingen tre ganger. Skulle gjerne sett den mer. Fuglane følger på mange måter samme oppskrift: et litterært verk mange har et forhold til, en hovedperson i dyp nød uten særlig håp, Lasse Kolsrud fjerner håpet fra første sekund og lar spenningen ligge i hvordan tragedien vil komme. For det ender ille, virkelig ille.

Mattis “Tusten” (Tom Styve) bor sammen med søsteren sin Hege (Ingvild Holthe Bygdenes). Hverdagen er hard og Mattis er ikke som alle andre. Hege forsøker å passe på de begge, men mer enn mat og arbeide er det ikke plass til. Hege får seg kjæreste, hva skjer da med Mattis?

Mattis og Hege, søsken, sammen i livet, men også langt fra hverandre. FOTO: Erik Berg

Naivt, direkte og intenst. Slik mange ville ha beskrevet Mattis, spilles historien ut på en mørk scene. Lydkulissene er mektige og fyller rommet. Ingvild Holthe Bygdenes leverer en briljant rolletolkning og Tom Styve gjør Mattis til en enkel sjel på overbevisende vis. Selv blir jeg virkelig grepet av Fuglane.

Så gjenstår det store spørsmålet: er dette en forestilling for teaterungdom? Jeg vil svare ja! Den er god, den er mørk, den er tydelig. Det er ikke så ofte vi triller terningen her på Teaterungdom.no, men denne gangen er jeg ikke i tvil om hvor den skal lande, terningkast 5.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg