Hans og Grete

Et forlatt tivoli. Grønn brus. En galning og barn forkledd som dyr. Fattige kår. Det er premiere på Operaen. Hans og Grete er opera for hele familien. Sunget på norsk og med storslåtte kulisser. I tillegg er skurken oppriktig skummel, for både store og små. Operamaskineriet er i full sving, og likt svevehuskene på tivoliet – svinger det.

Den onde heksa er byttet ut med en gal mann. Grusomt godt spilt av David Hansen. FOTO:  Christian Friedländer

Tittel: Hans og Grete

Hvor/Når: Den Norske Opera og Ballett, Hovedscenen fredag 22.november

Musikk: Engelbert Humperdinck

Libretto: Adelheid Wette, basert på brødrene Grimms eventyr

Musikalsk ledelse: Dmitri Jurowski         Regi: Alexander Mørk-Eidem

Medvirkende: Denise Beck, Adrian Angelico, Tone Kummervold/Eli Kristin Hanssveen, Johannes Weisser, David Hansen/Barnekoret, Operakoret, Operaorkesteret

Kommende forestillinger: Spilles ut desember 2019

Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä


Operasjef Annilese Miskimmon får med dette omsider se sin favorittopera, i sitt eget operahus. Musikken er velkjent og solid. De skumle kulissene (forlatt tivoli) er en klassiker for å skape en ubehagelig atmosfære. De komiske grepene, de ville kostymene, forestillingen er definitivt klisjefylt, men velfungerende.

Det er et kjent eventyr, man vet jo hva som skjer. Spenningen ligger derfor i hvordan det skjer. Søskenparet er sympatisk og lekent. Heksa er en gal mann (glimrende spilt av David Hansen) som i stor grad bærer forestillingen. Ellers skal lysdesigner Ellen Ruge trekkes frem, nydelig lekent og overraskende kreativ lyssetting er med på å sette stemningen.

Hans (Adrian Angelico) og Grete (Denise Beck). FOTO: Christian Friedländer

Hans og Grete er virkelig en historie som kler operaformatet. Den overdrevne spillestilen, de karikerte figurene. Folk som er kun snille eller kun slemme. Eventyr og opera er rett og slett en skjønn forening. Om du ikke er kjent med opera fra før, vil jeg si at dette er en perfekt forestilling for å bli kjent med opera”stilen”.

Det er jo et eventyr, så det går bra til sist. Selvfølgelig gjør det det. Det gjør definitivt også denne forestillingen. Jeg koser meg hele tiden. For denne forestillingen fenger. Kanskje er den i overkant skummel for barn? For teaterungdom derimot er den midt i blinken.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg