Heddadagene 2019: Manning er fri

Manning er fri er historien om livet og fengslingen av Chelsea Elisabeth Manning, historien om en soldat som våget å fortelle sannheten. Den svarte boksen ble åpnet og vi fikk ta del i hemmelighetene bak hemmelighetene. Indre krig, ytre krig, politikk og identitet. Manning blir fengsles som mann og fri som kvinne. Forestillingen rokker ved noe fundamentalt i oss alle, er det sannheten som skal sette oss fri?

Manning er fri føyer seg i rekken av samfunnsaktuelle forestillinger under årets Heddadager. FOTO: Helena Furu Flingtorp

Tittel: Manning er fri

Av: Anders Budde Christensen

Tid og sted: Vega Scene 14. juni 2019

Produsert av: Vega Teater

Oversettelse: Henriette Vedel

Regi: Line Heie Hallem

Scenograf/lysdesign: Ingrid Skanke Høsøien

Kostyme: Ida Toft

Lyddesign: Bård Kleppen Watn

Koreograf: Anne-Katrine Fallmyr

Medvirkende: Petter Winther

Kommende forestillinger: 15. juni kl. 21.00 og 16. juni kl. 13.00

Anmeldelse av: Helena Furu Flingtorp


 

For første gang i Norge presenteres Manning er fri av den danske dramatikeren Anders Budde Christensens. Forestillingen er Vega Teaters andre egenproduksjon og skuespiller Line Heie Hallems regidebut. Historien utspilles gjennom skuespiller Petter Winther som gjør en strålende og sterk soloforestilling. Den drøye en og en halve timen stykket varer blir vi tatt med på en berg og dalbane av følelser, hvor Winther fyller alle rollene utmerket. Vi blir tatt med gjennom oppveksten, den militære tjenesten, fengslingen og frigjøringen. Mannings indre kamp og det den evige søken etter rettferdighet og sannhet. Krigens skitne spill skal ut av esken og fram i lyset; hemmeligstemplet informasjon lekkes til WikiLeaks.

 

Scenografien er enkel, men effektiv og består av en lysrigg på hjul. Lyd- og lysdesignet, presentert av Ingrid Skanke Høsøien på scenografi/lysdesign og Bård Kleppen Watns på lys, blir skuespillerens sparrepartnere gjennom hele forestillingen. Lydkulissene gir oss pulserende rytmer, støy fra helikopter og skudd, ravemusikk, plystring og hjerteslag. Lyddesignet blir toneangivende for hva vi i publikum har i vente. Den flyttbare bakre lysriggen manøvreres og skaper flere magiske sceneøyeblikk, hvorpå Manning i fengselscella er ett av disse øyeblikkene.

Petter Winther spiller historien om Chelsea Elisabeth Manning helt alene og absolutt mesterlig. FOTO: Johnny Vaet Nordskog.

Forestillingen tar opp en viktig og dagsaktuell tematikk. Det politiske aspektet rundt Chelsea Mannings avsløringer og måten hun ble stemplet som landsforræder av USA, viser hvordan styresmakter kan ta til våpen når deres hemmeligheter offentliggjøres. De sa at Manning ville bruke informasjonen for å svekke sitt fedreland i krig, når sannheten og målet bak var noe helt annet. Hun ville snakke sant, fortelle hvordan det hele egentlig hørte sammen og gi en stemme til de uskyldige ofrene i krig. Manning er fri viser oss konsekvensene av å fortelle sannheten.

 

Flere av  teaterforestillingene i årets Heddafestival har et politisk tilsnitt, derav både Ways of Seeing og Sweatshop Aleppo for å nevne noen. Den politiske vinklingen trekker forestillingene inn i viktige og pågående debatter, hvor teateret kan bli en samtalepartner. Manning er fri er en forestilling som både beveger, involverer og provoserer sitt publikum. Jeg vil si at forestillingen passer godt for ungdom fordi den med sitt fokus på identitet og sannhet kan være med på å vise at er mulig å gjøre en forandring, ett skritt av gangen. Manning blir fri fra løgnene og fri til å være seg selv.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg