Heddaprisen 2020

Til tross for pandemi, tomme saler og utallige utsettelser og kanselleringer, må teater-Norge fortsatt feires! Søndag kveld gikk Norges gjeveste teaterprisutdeling av skaftet, og selv om man denne gangen måtte følge med fra sofaen hjemme, lot ikke Heddaprisutdelingen 2020 seg stoppe. Hurra for norsk teater!

Antiteatrets forestilling Før vi dør vant prisen for Beste forestilling for ungdom. Foto: Maren Klakegg

 

Heddaprisen har blitt delt ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst siden 1998. Den gang var det 5 ulike kategorier, men i år ble det delt ut Heddapriser i 12. Vår favoritt er selvfølgelig prisen for Beste forestilling for ungdom. I tillegg deles det ut priser for Beste kvinnelige og mannlige skuespiller i hovedrolle og birolle, Beste regi, Årets forestilling, Årets barneforestilling, Beste scenografi/kostymedesign, Beste audiovisuelle design, Beste scenetekst, Særlig kunstnerisk innsats og Æresprisen. Det kom ikke som noen stor overraskelse at årets Heddaprisutdeling, på lik linje med det meste i Norge, ble utsatt på grunn av korona-viruset. Prisutdelingen som skulle funnet sted i juni, gikk endelig av stabelen 20. september.

 

Det var gøy å se at flere unge har sneket seg med på nominasjonslistene i år. Blant nominasjonene for Beste kvinnelige medspiller fant vi Ines Høysæter Asserson fra Til ungdommen, og i tillegg til å være nominert til beste ungdomsforestillng, sto Antiteatrets Før vi dør også på nominasjonslisten til den høyt hengende prisen for Årets forestilling.

 

Det bruste i teaterhjertet da Antiteatret tok med seg prisen hjem for Beste forestilling for ungdom. Her snakker vi et av Teaterungdoms store forbilder, en gjeng som virkelig lager teater for, med og av ungdom! At en selvstendig friteatergruppe stikker av med en Hedda-statuett er også stor stas for kulturbransjen, og vi applauderer Hedda-komiteen for å anerkjenne unge ildsjeler som brenner for kunsten. Gratulerer til Even Standal Vesterhus, Even Torgan, Fanny Vaager, Tine Skjold og resten av den fantastiske Antiteatret-gjengen.

Katrine Strøm med prisen for beste barneforestilling. Foto: Svein H. Lian

 

Det var også gøy å se at scenekunstner Katrine Strøm – Katma tok i mot prisen for Beste barneforestilling for forestillingen Ritsj. En co-produksjon med Figurteatret i Nordland og Festspillene i Nord-Norge, og nok en underdog sammenlignet med institusjonsteatrene. Hurra for å trekke frem alle de dyktige kulturfolkene vi har rundt omkring i landet vårt!

 

Med seks nominasjoner er det forestillingen Raskolnikov som pekte seg ut som en storfavoritt blant Hedda-juryen. Forestillingen er et samarbeid mellom Det Norske Teatret og Det Vestnorske Teateret. Her blir publikum plassert foran en storskjerm, mens selve forestillingen blir filmet og overført live fra forskjellige steder “backstage”. Preben Hodneland og Frode Winther dro hjem med prisene for Beste mannlige hovedrolle og Beste mannlige medspiller, og selve forestillingen fikk den høyt hengende prisen for Årets forestilling. 

 

Trilogien på Det Norske Teatret var en annen favoritt under prisutdelingen og stakk av med 2 priser. Gjertrud Gynge vant velfortjent Beste kvinnelige hovedrolle, og Regissør Luk Perceval ble hedret for sitt arbeid med Jon Fosses anerkjente tekst. Lysdesigner Norunn Standal fikk prisen for Beste scenografi/kostymedesign for sitt arbeid med en annen Fosse oppsetning, Drøm om høsten. Prisen for Beste kvinnelige medspiller gikk til Laila Goody for rollen som Irina i Måken, mens Lars Erik Holter og Ingrid Weme Nilsen, samt hele ensemblet i Villanda fikk prisen for Beste scenetekst. 

Teatersjef Erik Ulfsby og teatersjef Solrun Toft Iversen mottok prisen for Årets forestilling. Foto: Maren Klakegg

 

En av årets store teater-snakkiser er forestillingen 03:08:38 Tilstander av unntak, en minutt-for-minutt-teaterforestilling fra terrorangrepet 22. juli 2011, og det var en stor gjeng som mottok prisen for Beste audiovisuelle design. Gratulerer Tore Vagn Lid, Anders Elsrud Hultgreen, Øystein Nesheim, Arvid Pettersen, Fredrik Rysjedal, Tor Christian Bleikli, Mathias Grønsdal, Terje Isungset og Per Jørgensen. Kunstnerisk leder for Transiteatret i Bergen, Tore Vagn Lid ble samtidig overrasket med prisen for Særlig kunstnerisk innsats. Til slutt tildelte Heddakomiteen sin Ærespris for 2020 til professor Knut Ove Arntzen og teatersjef Sven Åge Birkeland.

 

Prisutdelingen i seg selv ble litt tam, da det var veldig tydelig at alle vinnerne hadde fått beskjed på forhånd. Fokus lå på det estetiske, og med en rolig og behersket Kari Slaatsveen som konferansier, ble det ikke helt den festaftenen vi hadde forestilt oss. Likevel gir vi stående applaus til alle vinnerne og gleder oss til en spennende teaterhøst!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg