Jorda rundt på 80 dager

Feil Teater leverer spenning, eventyr og herlig humor i deres oppsetning av Jorda rundt på 80 dager. Forestillingen er like underholdene for voksne, som for barn. På scenen står en fantastisk skuespillertrio som gir så svetten fyker og løsbarter løsner. Med smart scenografi, vittig manus, lynskarp koreografi og flott musikk, treffer de blink på alle punkter, og jaggu meg så gøy det var å se på!

 

Sebastian Skytterud Myers og Mathias Augestad Ambjør er min nye favoritt duo som Phileas Fogg og Passeparout! FOTO: Lars Halvor Andreassen

Tittel: Jorda rundt på 80 dager

Av: Jules Verne

Tid og sted: Scenen på Salt art & music, 03. august 2019

Regi, manus, scenografi og skuespill: Mathias Augestad Ambjør, Sebastian Skytterud Myers og Christina Sleipnes.

Lysdesign: Thomas Gallagher

Musikk: Mathias Augestad Ambjør og Torjus Augestad Ambjør

Foto og plakat: Lars Halvor Andreassen

Kommende forestillinger: 18. august 2019 kl. 13:45 under barneteaterfestivalen Virvar

Anmeldelse av: Stine Sørensen


 

Jorda rundt på 80 dager er basert på Jules Vernes bok fra 1873 med samme navn. Sagaen er lagt til i Viktoriatiden og handler om den britiske gentlemannen Phileas Fogg som inngår et veddemål med vitenskapsklubben i London, og for å vinne må han klare å reise rundt jorda på – du gjettet det – 80 dager. Med på reisen har han sin trofaste tjener Passepartout, og på veien må de blant annet hanske med forlis på havet, den indiske jungelen og en slu politdetektiv som vil arrestere Fogg for ranet på den engelske bank.

 

Det som kanskje er enda mer imponerende enn å reise rundt jorda på 80 dager, er å lage en forestilling om det på 60 minutter. Her er det mye materiale som skal bearbeides for å kunne fortelle en solid og fullkommen historie, men det blir gjort på kløktig vis. Scenografien består av trekasser som mesterlig flyttes på og reorganiseres underveis, og på ferden skaper de alt fra Foggs leilighet i London til en reise over Stillehavet. Laken blir til seil, en enkel boks skaper illusjonen av en ubåt og en vanlig ballong blir på magisk vis en enorm luftballong. Enkle lyseffekter og musikk er også med på å styrke illusjonen. Skuespillerne inviterer både barn og voksne til å bruke fantasien, og virkemidlene de tar i bruk, faller aldri kort. Liten scenografi, liten scene og tre skuespillere klarer sammen å skape en storslått forestilling som engasjerer fra første minutt.

 

Den minimalistiske scenografien er både smart og kul, og det er ingen grenser på hvordan den kan bli brukt. Her står Sebastian Skytterud Myers på et skip. FOTO: Lars Halvor Andreassen

 

Den briljante scenografien er i seg selv et høydepunkt, men det er virkelig skuespillerne som er kronen på verket. Sebastian Skytterud Myers gestalter glimrende den eksentriske Fogg, mens Mathias Augestad Ambjør er ikke annet enn sjarmerende som den optimistiske Passepartout. Christina Sleipnes er hysterisk som forkledningsdronningen detektiv Fiks, og alle får også vist sine musikalske talenter gjennom egenkomponerte sanger og musikk. De hopper ut og inn av roller og imponerer med gode dialekter, vittige aksenter og karikerte kroppsspråk. Energien er smittende og samspillet mellom skuespillerne er en fryd å beskue. Hver replikk sitter som et skudd og det som er tydelig innøvd og skjerpet koreografi, fremstår som lekent og uanstrengt på scenen.

 

Christina Sleipnes som Detektiv Fiks forkler seg som både fugl og fisk. Eller som en leopard i den indiske jungelen. FOTO: Lars Halvor Andreassen

 

Jorden rundt på 80 dager har sett mange ulike adaptasjoner siden boka ble gitt ut på 1800-tallet, og Feil Teater stiller et sterkt bidrag til massen. Det er ikke rart at historien om Phineas Fogg og Passepartout har holdt koken gjennom årene, for temaene om vennskap og individets kamp mot samfunnet, er like relevante i dag som de var for 100 år siden. Med Jorda rundt på 80 dager viser Feil Teater at de kan puste nytt liv i en kjent fortelling og gjøre den aktuell for både store og små. At den gir oss en herlig dose teatermagi i tillegg er bare toppen av kransekaka!

 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg