Jørgen Moes vei nr. 13

Inn på Salongen i det flunkende nye kulturbygget Vega Scene kommer to dresskledde kvinner bærende på kofferter; Bo og Møne. De jobber i et firma som river bygninger. Bo er bestemt i det hun erklærer at det ikke blir noen forestilling i dag fordi Vega Scene skal rives om førti minutter. Møne gråter hver gang rivningsarbeidet nevnes. Barna i salen protesterer, i alle fall når de forstår at Vega Scene er bygget vi er i nå. Ett av barna blir redd, må søke støtte hos en voksen og spør om det er på ekte? Bo overbeviser om at det er sant, men med glimt nok i øyet til at det ikke blir for skummelt. Det de to egentlig er kommet for, er å gjenfortelle Tor Åge Bringsværds barnebok Jørgen Moes vei nr. 13.

De to skuespillerne f.v. Emilia Oldane og Vilde Johannessen. FOTO: Dag Jenssen


Tittel: Jørgen Moes vei nr. 13
Av: Tor Åge Bringsværd
Forestillingen er laget av: Brageteatret
Tid og sted: Vega Scene lørdag 27.april
Dramatisering og regi: Mats Eldøen
Scenograf i: Gjermund Andresen
Rekvisittmaker: Kristine Omlid
Dramaturg: Oda Radoor
Medvirkende: Vilde Johannessen og Emilia Oldani
Anmeldelse av: Marianne Ek Hagen


Møne vil avlede rivningen og får Bo til å fortelle om da barndomshjemmet Jørgen Moes vei nr. 13 skulle rives. Begge nabohusene ble omgjort til fancy kjøpesenter og bankbygg og beboerne i nr. 13 flyttet til en moderne leilighet i 64. etasje. Det fungerer godt hvordan de tilsynelatende kjedelige rekvisittene får helt nye funksjoner i fortellingen om Jørgen Moes vei nr. 13. Koffertene viser seg kunne bli til tak og husvegger med klaffer som avslører vinduer og dører, magneter binder delene sammen til selve huset nr. 13. En melkekartong og en pappkopp fra søppeldunken blir til nabohusene i nr. 13 og en saks til gravemaskin.

Bo er hele tiden den strenge, kalde og bestemte som kontrollerer situasjonen. Møne er den mer barnlige og fantasifulle som drømmer videre i den håpløse situasjonen. For eksempel vil Møne gjentatte ganger at Jørgen Moes vei nr. 13 skal ha hatt en vakker drøm om å være et tre i skogen som får besøk av en hvit hest, noe Bo avfeier hver gang. For det var ikke det som skjedde. Jørgen Moes vei nr. 13 ble revet og derfor vil Bo også bare rive bygninger.

Tanken om å gjenskape frykten Bo opplevde da barndomshjemmet skulle rives hos publikum er god, men jeg er ikke helt overbevist om at motivasjonen for å rive Vega Scene er sterk nok. Samtidig som jeg ikke opplever nok motstand fra Møne. På den måten oppleves det som om rammefortellingen blir litt for enkel og vag. Når det er sagt er jeg ikke i tvil om at barnepublikummet opplever det som spennende og litt skummelt.

Velkommen til Jørgen Moes vei nr. 13. FOTO: Brageteatret

Forestillingen har stort sett blitt spilt på skoler, og jeg kan se for meg hvor sterk reaksjonen må være når det er skolen de truer med å rive. Denne dagen på Vega Scene var det flere voksne enn barn i salen. Som voksen blir jeg rørt i det historien snur. Det er et vakkert øyeblikk i det den største og hittil uåpnede kofferten åpnes, hvor det åpenbarer seg en fantastisk, grønn og glitrende skog. Jeg tror også forestillingen vekker tanker hos barna om vennskap og endringer i livet. Det hele munner ut i en historie om vennskap. Venner forsvinner når du avfeier dem, men de kan alltid kan komme tilbake. Slik vinner Møne gjennom med drømmen sin om huset i skogen, fordi fuglene som bodde i taket kom tilbake og løftet det inn i skogen. På samme måte kommer Møne tilbake og blir Bos venn når hun avbestiller gravemaskinene som står klare til å rive Vega Scene.

Vilde Johannesen (Bo) og Emilia Oldani (Møne) har en herlig kommunikasjon med både publikum og hverandre. En humoristisk, vakker og rørende forestilling jeg absolutt kan anbefale til alle som har et snev av barn i seg!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg