Legally Blonde The Musical

Skedsmo Amatørteater inviterer til sang, dans og fargen rosa i alle nyanser, når de setter opp Legally Blonde The Musical på Lillestrøm Kultursenter. Det er et fyrverkeri av en forestilling som holder nivå med de proffe, norske teatrene. For en energi og for en sceneglede! Legally Blonde The Musical er en fryd å se på og en ny suksess for Skedsmo Amatørteater.

Herlig energi, storslått sang og dans, fantastisk skuespill og MASSE rosa beskriver Legally Blonde The Musical godt. Her er Linn Gabrielsen i hovedrollen som Elle Woods. Foto: Karin Totland

Tittel: Legally Blonde The musical

Hvor/når: Lillestrøm Kultursenter, fredag 20. september

Regi: Christoffer Paulsen

Koreografi: Cecilie Marjatta Välinen

Musikalsk ansvarlig: Thomas Gunnari Røtting

Produsent: Lars Christian Wahlberg

Medvirkende: Linn Gabrielsen, Marcus Rooth, Lars-Jørgen Kristiansen, Vilde Cecilia Ratvik, Christian Alfred Ranke, Karin Gjørv Røraas, Emilie Berge Appelquist mfl.

Kommende forestillinger: Spiller frem til 29. september.

Anmeldelse av: Stine Sørensen


 

Så sant du ikke har vokst opp uten tv eller internett, så er sjansene store for at du har sett filmen bak musikalen, Legally Blonde, eller i det minste hørt om den. Komedien fra 2001 har blitt et pop-kulturelt fenomen, og karakteren Elle Woods, foreviget av Reese Witherspoon, er ikonisk for mange. Om du nå likevel ikke har fått med deg historien, så er den kort og godt forklart slik: Malibujenta Elle Woods tror at kjæresten Warner skal fri, men ei, han skal til Harvard og studere jus, og trenger som han sier, «en Jackie, ikke en Marilyn». Det stopper ikke Elle, som tar med seg både Chihuahua og rosa garderobe og følger etter ham til Harvard, med en flunkende ny studieplass i kofferten. Der møter hun fordommer, slibrige professorer, en vimsete stylist og en mann som viser seg å være hakket mer alright en eksen.

 

Det er Linn Gabrielsen som denne gangen har fått oppgaven å gestalte ikonet Elle Woods på scenen. Det er en utfordrende rolle å bite tenna i, for her må du virkelig være en «triple threat», altså du skal være rågod i både sang, dans og skuespill. Det er ingen sak for Gabrielsen, som bærer forestillingen glimrende som Elle Woods. I nummeret «Det du vil», (som for øvrig er undertegnes favorittnummer), blir hele scenen fylt av cheerleader-uniformer, prangende pomponger og storslått dans og sang. I sentrum står Gabrielsen som i tillegg til sang og dans, også skal overbevise oss om sin kjærlighet og lidenskap. Fy fader som hun leverer! Det er også tydelig at hun har skapt sin egen versjon av rollen. Mer jordnær enn Reese Witherspoons versjon, og mindre vimsete enn den Laura Bell Bundy leverte i den originale Broadway-produksjonen. På mange måter en mer realistisk og nyansert karakter enn det jeg har sett tidligere.

 

Søsterskapet Delta Nu og hunden Brucer er gode å ha når man trenger hjelp til å shoppe, eller bare vil ha gode råd og selskap. Foto: Karin Totland

 

Resten av rollebesetningen skinner også soleklart på scenen, og noen fortjener å bli trukket spesielt frem. Marcus Rooth leverer en Warner som er akkurat passe sjarmerende selvopptatt til at vi faktisk liker han mer enn vi hater han, mens Lars-Jørgen Kristiansen går rett inn i Elles og våre hjerter som den litt keitete, men snille advokaten Emmet. Christian Alfred Ranke gjør en storartet innsats som den strenge jusprofessoren Callahan, og spesielt imponerer Vilde Cecilia Ratvik i rollen som Paulette Buonufonte, den brautende stylisten med elendig selvtillit og en forkjærlighet for Irland. Ratviks tilstedeværelse og spill stjeler showet hver gang hun trer inn på scenen, og hun mestrer å spille karikert uten å bli en parodi. Ensemblet imponerer også, med gode sangstemmer, fornøyelig energi og plettfri timing. Det er en sammensatt gjeng som står på scenen, og de utfyller hverandre godt. Noen av dem trer ut og inn av ulike roller, og de får alle vist frem sine egne talenter, enten det gjelder sang, skuespill, dans eller alle deler samtidig.

 

Emilie Berge Appelquist spiller treningsdronninga Brooke Wyndham, som trenger Elle sin hjelp når hun blir mistenkt for mordet på sin ektemann. Foto: Karin Totland

 

Legally Blonde The Musical er en humoristisk historie, full av varme øyeblikk, tullete seanser og en god porsjon kjente klisjeer. Er du blond og pen er det tross alt helt vanvittig å skulle gå på en tørr og seriøs skole som Harvard, for ikke å snakke om faktisk klare å komme inn! Det musikalen vinner på, er at den tør å satse fullt på klisjeene, og prøver ikke å forkle det som noe annet. Desto mer blir Elle sin vei til toppen mer realistisk for publikum. Det hele starter kanskje som en naiv jakt etter hennes livs kjærlighet, men på veien modnes både følelser og tankemåte. Og mot slutten kan hun velfortjent høste frukten av sitt harde arbeid – og samtidig stå stolt kledd i en baby-rosa drakt.

 

Regissør Christoffer Paulsen har gjort en god jobb i å overføre musikalen til en norsk scene. Han kjører på med pomp og prakt der det trengs, men viser også at han kan ta elementer ned til et mer seriøst nivå, uten at det tar piffen ut av showfaktoren. Det er en herlig blanding som gir historien dybde samtidig som den underholder. Koreograf Cecilie Marjatta Välinen leverer dans fylt av smittende energi og imponerende bevegelser, mens Thomas Gunnari Røtting har rodd i land fantastiske musikalnumre og fått hver individuelle stemme til å skinne. Hvis jeg skulle pekt på noe jeg savnet, ville det vært en hakket tightere forestilling. Det var noen partier og pauser som strakk ut akkurat langt nok til at noe av energien forsvant, men det er flisespikkeri sammenlignet med den totale opplevelsen.

 

Med over 30 aktører på scenen inviteres det til underholding i førsteklasse på Lillestrøm Kultursenter. Foto: Karin Totland

 

Legally Blonde The Musical er en fest på scenen, og et solid bidrag til det voksende musikal-Norge. Tematikken og den skyhøye underholdningsverdien tror jeg vil gå rett hjem hos alle ungdommer, og i hvert fall hvis du er fan av filmen eller musikaler generelt. Hvis du er fysen på et kulturelt innslag denne uke, er min anmodning klar: dra til Lillestrøm og se Legally Blonde The Musical, jeg garanterer en fornøyelig aften!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg