Nasjonalballetten: RAW

Teaterungdom tror på teatret, på teatrets kraft og evne til å forandre samfunnet. Vi tror teatret har en verdi, langt utover det som foregår i teatersalene. Nasjonalballetten: RAW bruker teatrets kraft til å gjøre en forskjell.

Ungdommelig, rått og variert. RAW er Nasjonalballetten for ungdom. FOTO: Victoria Amundsen

Tittel: Nasjonalballetten: RAW

Hvor/Når: Den Norske Opera og Ballett, scene 2 23.august 2019

Grunnlegger og prosjektleder: Samantha Lynch

Komitee: Douwe Dekkers, Shane Urton, Whitney Jensen, Philip Currell, Helge Freiberg

Koreografi: Anais Touret, Shane Urton, Youngseo Ko, Kenji Wilkie, Georgie Rose, Erik Murzagaliyev, Yoshifumi Inao, Francois Rousseau, Melissa Hough, Kaloyan Boyadjev

Medvirkende: Nasjonalballetten

Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä


RAW er Nasjonalballettens frisone, hvor danserne samarbeider om å realisere sine egne prosjekter. Det hele gjøres frivillig og inntektene går til et godt formål, denne gangen til Cerebral Parese-foreningen. Publikum får se dans, film og høre tale som forklarer både prosjektet og CP-foreningens arbeid. En viktig kveld i sal 2 på Den Norske Opera og Ballett.

Det er flere grunner til at vi ville få med oss akkurat denne forestillingen, den viktigste: dette passer for ungdom. Stemningen er lettere enn den ofte er i Operaen. Det selges hettegensere og vi ser like mange joggebukser som pressede dressbukser i salen. Publikumet er dessuten yngre enn de ofte er. I tillegg har man forestillingens oppbygning. Vi får servert 9 korte verk innenfor 2,5 timer. Med ulikt innhold og struktur. Tempoet er høyt og man går raskt videre til det neste. En form som er veldig lett tilgjengelig og veldig givende. Du er nærmest garantert å se noe du liker. Dette er dans for ungdom, dette er Nasjonalballetten på ungdoms premisser.

Nasjonalballetten: RAW er mer en bare en forestilling. I år går inntektene til Cerebral Parese-foreningen. FOTO: Helge Langerud Heikkilä

Med 9 ulike verk er det selvfølgelig noe man liker mer og mindre. Jeg fikk to favoritter. Them, en bekmørk liten sak som griper tak i deg og nærmest hypnotiserer deg til å følge med, og Next step into new world one som danses med en herlig presisjon og absurd humoristisk undertone. Helheten, med variasjon og overskuddsenergi er også en av stjernene denne kvelden. Herlig!

Noen av dansene er litt overtydelige. Jeg liker ikke tvangstrøyen eller den kappekledde religiøse, disse detaljene trengs ikke. Styrken i dansen er mer enn nok. Dette er uansett små detaljer.

Alt i alt er RAW et særdeles vellykket prosjekt. Man får satt søkelys på en viktig sak og formidlet dans på en annen måte. En måte som kler Operaen og som passer perfekt for teaterungdom. Mer av RAW! Det er vår klokkeklare konklusjon.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg