Rikke-Petrikke og ramperommet

Klokken er 21 og Rikke-Petrikke vil absolutt ikke legge seg. Hun vil utforske universet, stille de store spørsmålene og synes at skolen bare er noe tull. Med seg på leken drar hun sitt publikum – barna i salen. Vi voksne kan humre og le, men Rikke-Petrikke og ramperommet er først og fremst for barna, og målgruppen treffer de i aller største grad!

Rikke-Petrikke utforsker universet og egen fantasi på barnerommet – til pappas store frustrasjon. Foto: Lars Opstad

Tittel: Rikke Petrikke og ramperommet

Hvor og når: Lillestrøm Kulturhus, 24. august

Manus og regi: Ester Grenersen

Medvirkende: Janne Starup Bønes, Marianne Edvardsen, Thomas Hildebrand

Scenografi/kostyme og dukkedesign: Christine Lohre

Lysdesign: Anders Ødegaard

Komponist og lyddesign: Peter Baden

Kommende forestillinger: Spiller til og med 6. mars på Oslo Nye Trikkestallen

Anmeldelse av: Stine Sørensen


 

«Hvorfor er det mørkt om natta, pappa?», spør Rikke-Petrikke. Pappa prøver å svare så godt han kan mens han febrilsk prøver å få Rikke-Petrikke i seng. Det er ikke lett, for hun vil helst lete etter romvesener og leke med Dyna og Puta, som vekkes til livet hver gang pappa går ut av rommet. Det er mange kamper som oppstår gjennom kvelden – Rikke-Petrikkes kamp mot pappa som vil at hun skal sove, og hennes kamp mot Boksen, en bokstavelig boks som vil stenge fantasi og tull inne. En boks som ikke makter å tenke utenfor boksen med andre ord.

 

Rikke-Petrikke og ramperommet er figurteater på sitt beste. Janne Starup Bønes gir eksemplarisk liv til Rikke-Petrikke, mens Marianne Edvardsen og Thomas Hildebrand hopper ut og inn av de andre karakterene som dukker opp. Rikke-Petrikke er faktisk den eneste dukken på scenen, mens pappa, spilt av Hildebrand får være menneske, og Dyna og Puta er som navnene tilsier – nettopp en dyne og en pute. Men det synes godt at alle skuespillerne er erfarne dukkespillere, så det å få en pute og en dyne til å våkne til liv ved hjelp av stemme og håndbevegelse er ingens sak for denne gjengen. Edvardsen klarer også å få en enkel liten boks til å bli svært skummel når hun hakker og slår på stakkars Rikke-Petrikke, som bare vil leke i fred.

 

Hvorfor må jeg egentlig på skolen, spør Rikke-Petrikke? Hun vil helst bare leke. Foto: Lars Opstad

 

Det er en morsom og leken forestilling som går rett hjem hos barna. Bønes lever en Rikke-Petrikke full av sjarm og livsglede, og vi heier på henne både store og små. Forestilling varer kun 45 minutter, noe som passer formatet og historien bra. Hele handlingen utspiller seg på barnerommet, og de blåmalte veggene gir en enkel, men virkningsfull fremstilling av universitet som Rikke-Petrikke er så fasinert av. Skuespillerne har et godt tempo og er presise i alle føringer og rollebytter. Det er et koordinert samspill som er fornøyelig å se på.

 

Bønes gir troverdig liv til Rikke-Petrikke. Foto: Lars Opstad

 

Rikke-Petrikke og ramperommet er et nyskrevet barneteater, og produksjonen er et samarbeid mellom Dramatikkens hus, Akershus Teater og Oslo Nye Teater. Forestilling er et resultat av Dramatikken hus sitt SnikkSnakk-prosjekt, en satsning på nye teaterstykker for barn og unge. Det er utrolig kult at noen setter fokus på nyskrevet barneteater, noe som man ikke ser hver dag på norske scener. Og Rikke-Petrikke og ramperommet er absolutt et godt bidrag til dette prosjektet, som med sin fantasi og magiske barnlighet er en fryd å se på. Forestillingen vil kanskje ikke falle helt i smak hos ungdommen da den er veldig tro mot sin målgruppe på 6-10 år, men har du små barn i familien du vil ta med på teater, eller bare er interessert i figurteater, så er absolutt Rikke-Petrikke og ramperommet et et godt alternativ!

I nypremieren på Oslo nye spilles rollen som pappa og puta av Erlend Rødal Vikhagen.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg