Romeo og umulig kjærlighet

Romeo og Julie ble nektet hverandre. Familiene var i bitter strid, så kjærligheten måtte vike for makt og ære. Umulig kjærlighet er ikke ukjent i dag. Religion, etnisitet, legning og ære blir stadig brukt som argumentasjon for å holde elskende fra hverandre. Også i Norge. Temaet har ikke gått ut på dato, heller ikke historien. På Sentralen fortelles det om Romeo og umulig kjærlighet i en enkel, stillferdig og velspilt drakt med stadige skråblikk på egen samtid og humoristiske krumspring. 

Enkelt, stilig og ungdommelig. FOTO: Barbara Wilson

Tittel: Romeo og umulig kjærlighet

Hvor/Når: Gymsalen, Sentralen, mandag 27. juli

Manus og regi: Rolf Alme

Medvirkende: Christian Hestø og Vegar Melfjord

Kommende forestillinger: Onsdag 29. august

Anmeldelse av: Helge Langerud Heikkilä


To unge dresskledde menn forteller publikum historien om Romeo og Julie. Innimellom tar de et skritt frem og forteller om umulig kjærlighet i verden i dag. De to bytter på å prate og stiller hverandre spørsmål, gjerne ved å gjenta det siste den andre sa. Jeg tror dette skal være morsomt, men synes det er vanskelig at humoren er lagt inn for å påpeke grusomheter som æresdrap og vold. Jaja, humor og alvor er vanskelig å balansere. Diksjonen er strålende og skuespillerne er samkjørte. Bevegelsene er presise og stiliserte. Her er det øvd mye og godt. En strømlinjeformet forestilling hvor den dype ektefølte kjærligheten er fjernet i historiefortellingens navn –  kanskje rett og rimelig når det er snakk om umulig kjærlighet.

 

Romeo og umulig kjærlighet er laget for ungdom, og jeg tror forestillingen best vil treffe de rundt konfirmasjonsalder. Den er tydelig, gir en god innsikt i Romeo og Julie, og forteller samtidig noe om samtiden vi lever i, og om Italia og Verona i Romeo og Juliets tid. Det er lett å se dette som en historie/samfunnsfags/norsk/engelsk-time på ungdomsskolen. Jeg hadde elsket den skoletimen, så det er ikke noe galt med det, jeg prøver bare å være tydelig på hva dette er. For teaterelskende kvinner på ca. 70 (som jeg opplever at det er en overvekt av i teatersalene) blir nok selve teaterkunsten for tynn.

 

De to skuespillerne, Christian Hestø og Vegar Melfjord, spiller begge solid. Spesielt liker jeg de minst tilgjorte delene, hvor de bare forteller historien om Romeo og Julie uten noe mer kjas og mas. Her er de virkelig gode. Humoren som kommer jevnt og trutt sliter jeg mer med, men det er kanskje min personlige smak. Det er lett å se ønsket om å lette på stemningen, umulig kjærlighet er et vondt og tungt tema, men forsøkene blir forutsigbare og tilfører forestillingen lite.

 

For å oppsummere med meget bred penn er Romeo og umulig kjærlighet flere ting. Det er en innføring i Shakespeares stykke om de unge elskende Romeo og Julie. Det er en innføring i datidens Italia og Verona, og forestillingen gir innsikt i umulig kjærlighet i verden og Norge i dag. Fortalt og spilt ut på en enkel måte av to dyktige skuespillere. Perfekt for Den kulturelle skolesekken for ungdomsskoletrinnet. Intet mer – intet mindre.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg