SEKS

Har du savnet SKAM? Liker du Lovleg? Da burde du vært på Dattera til Hagen på mandag. To russejenter har nemlig klart mesterstykket å lage kul ungdomsrealisme i teaterformat. SEKS er forestillingen som beviser at ungdommer kan og bør lage teater!

 

SEKS inviterer inn i den nære relasjonen blant venner og kjærester. FOTO: Jacob Nasseri

Tittel: SEKS
Av: Ina Marie Nåmo Rønning og Sara Wist Tangenes
Tid og sted: Dattera til Hagen, 2. etg, 13. mai 2019
Medvirkende: Sara Wist Tangenes, Ina Marie Nåmo Rønning, Tone Skaarseth Rørvik, Tuva Saugstad Karlsen, Magnus Høvre Gimnes og Sjur Vatne Brean
Kommende forestillinger: Forestillingen er ferdigspilt
Anmeldelse av: Mari Noodt


 

Det er satt ut stolrader i baren oppe på Dattera til Hagen. Billettprisen er latterlige 20 kroner. Idet vi kommer inn er 90% av setene okkupert av rødruss med en øl i hånda. Stemningen ligner den vi finner på Det Andre Teatret. Det er lunt, ungt og uhøytidlig. Dramatikerduoen Ina Marie Nåmo Rønning og Sara Wist Tangenes introduserer oss for kveldens forestilling, som er basert på hele ensemblets improvisasjoner. De er herlige og har full støtte i publikum. Medruss, venner, familiemedlemmer og teaterungdom.no heier på dem fra første stund.

 

Vi møter en vennegjeng på seks. To av dem, Herman og Tiril, er kjærester. Gjengen møtes på bar for å planlegge hyttetur. Det er øl og musikk og vanlige samtaler om politikk, skole og sladder. Herman er forsinket. Det kommer etterhvert fram at det er dårlig stemning hos kjæresteparet… Har Herman forgrepet seg på Tiril? Det blir opphetet diskusjon mellom vennene. Hva er definisjonen på rett og galt? Hvordan forholder man seg til gråsoner? Hvordan snakker man om overgrep? Fra sideveggen er vi vitne til det hele.

 

Forestillingen tar opp vanskelige temaer som overgrep i forhold. FOTO: Jacob Nasseri

 

SEKS er et nokså ordinært titteskapsteater. Publikum er den fjerde veggen. Vi er kun observatører og får titte inn i situasjoner. Enkle endringer i lys og musikk angir skifte i tid og sted. Spillestilen tar utgangspunkt i de naturlige samtalene og handlingene i en vennegjeng. På grunn av det intime scenerommet, kan skuespillerne tillate seg å vektlegge ørsmå nyanser i dialog og mimikk. Publikum ser hvert blikk og hver muskel-trekning. Som i et nærbilde av Noora eller Isak. De seks fantastiske skuespillertalentene skaper en helt spesiell troverdighet i spillet. De står overraskende trygt i rollene, og viser en enorm lekenhet i samspillet med hverandre.

 

Det er ingen andre enn dem som kan lage denne forestillingen. Det er bare disse unge talentene som kan lage ekte ungdomsrealisme. På samme måte som ingen etablerte skuespillere kan spille i SKAM. Det er ungdommene selv som har den rette kompetansen til å bære og uttrykke sine følelser, samtaler og utfordringer. Det er nettopp den ufiltrerte og nære tilnærmingen som skaper magi! SEKS har hele pakka og jeg spår en lysende framtid for hele gjengen.

 

SEKS er en fortelling av, med og for ungdom! Ekte “ungdomsrealisme”. skriver vår anmelder. FOTO: Jacob Nasseri

 

“Jeg forstår ikke hvorfor ikke flere gjør dette”, sier Sara. Jeg håper alle spirende teatertalenter der ute tar det til seg og er like modige som henne og resten av gruppen. Bransjen har så godt av uredde og ærlige unge stemmer som vil lage gode forestillinger. SEKS er helt klart et høydepunkt for meg denne våren og det er skikkelig trist at jeg ikke kan anbefale den videre.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg