Sommerteatret 2020 – Den lille havfruen

Pirater, havfruer og en musikalsk skattejakt tar barna med på et eventyr uten like i Frognerparken denne sommeren. Splitte mine bramseil, dette her var bra!

Kaptein Steinhjerte er nådeløs når hun og mannskapet skal på skattejakt! Foto: Arturo Tovar

Tittel: Den lille havfruen

Hvor/Når: Sirkusteltet, Frognerparken, torsdag 16. juli

Regi: Mads Eldøen

Med: Clara Mølsted-Ylönen, Eirik Langås Jørgensen, Synnøve Fossum Eriksen, Fabian Heidelberg Lunde, Stine Elverhøi  Johnsen, Arjan Nilsen, Ingrid Myhre Løvik, Jonas Hoff Oftebro og Monica Dybwad.

Musikk: Håvard Antonsen                                                           Scenografi: Tora Troe

Kostymer: Thomas Espeland og Emma Helleren Campbell      Lyd/lys: Henrik Stoltz-Vernegg

Kommende forestillinger: Spilles t.o.m 24. juli

Anmeldelse av: Stine Sørensen


Det har allerede samlet seg en imponerende kø foran inngangen når jeg ankommer sirkusteltet i Frognerparken. Det er tydelig på de ivrige ansiktene til både barn og voksne at denne forestillingen har de sett frem til. Teaterhøgskolens årlige Sommerteater har i løpet av årene markert seg som et av sommerens “must see”-begivenheter for de minste – og det med god grunn! Her snakker vi energi, beinsolide skuespillerprestasjoner og en improvisasjonsevne skreddersydd til denne type barneforestilling. Kjære studenter, ta med denne formidlingsevnen når dere skal jobbe på institusjonsteatrene, for dette her var rått!

I riktig sjørøverstil leder et kart selvfølgelig til skattekisten. Men hva er egentlig inni? Foto: Arturo Tovar

Årets forestilling er basert på det klassiske eventyret om Den lille havfruen. I kjent Sommerteatret-stil er det en helt ny versjon som fremføres på scenen. Denne gangen blir historien fortalt av en gjeng brautende og syngende pirater – samt barna i publikum. Med impro-ringreven Mats Eldøen på regi, mates handlingen med forslag fra barna i teltet, innrammet i en trygg struktur. Dette grepet er utrolig virkningsfullt da barna bokstavelig talt blir dratt med inn fortellingen fra start til slutt. Og det er ingen enkel jobb for skuespillerne heller, som må ta ting på strak arm og få det til å passe inn i historien de vil fortelle. Her ligger det en enorm konsentrasjon- og observasjoninnsats hos alle, som husker både fjes, navn og ting som blir sagt – for så å snedig flette det inn i forestilling når man minst venter det. Det er vanskelig å trekke frem enkeltprestasjoner, for ensemblet på scenen skinner like sterke alle sammen. For ikke å snakke om barna som kastet seg med på leken med en innlevelse kun barn kan ha.

Lys og lyd flettes mesterlig sammen for å skape stemning. Foto: Arturo Tovar

Scenografien er ganske enkel, men gir umiddelbart illusjonen av skip og hav – godt hjulpet av teltets blå farge. Teltstengene er master i det ene øyeblikket, og palmer i det neste. Beige farger på gulv og sekker gir liv til strand og jungel. Scenen er ikke bare i midten av teltet, men strekker seg ut mellom publikum og til og med utenfor teltet. Skuespillerne og regi tillater seg også å være litt mørke i historiefortellingen, og de undervurderer aldri sitt minste publikum. Det deilige er at barna slår tilbake med samme mynt, og gir skuespillerne nok av utfordringer å hanskes med. Igjen, mer av slikt barneteater på institusjonsteatrene takk! Håvard Antonsen står for nyskreven musikk, som gir akkurat riktig stemning der det trengs. Noen musikalske numre blir det også, og det vi får er så fengende at de gjerne kunne gitt oss flere.

Den lille havfruen er vel verdt turen til Frognerparken denne sommeren, enten du er barn, ungdom, voksen eller godt voksen. Dette er en forestilling som fenger uansett alder, men spesielt vil jeg anbefale alle som kan til å ta med sine minste familiemedlemmer. Hurra for strålende barneteater!

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg