Våren 2018 på Nationaltheatret

Teaterungdom.no satt på 1.rad da Nationaltheatret presenterte sitt repertoar for våren 2018. Her var store produksjoner, sterke kvinnelige regissører, og flere forestillinger med god ungdomappell. Vi gleder oss til våren, hvorfor kan du lese her.

Anne Grosvold ledet oss igjennom presentasjonen hvor vårens stykker ble presentert etter tur. Teatersjef Hanne Tømta kunne røpe at hun ikke kom til å sitte i registolen denne høsten, men heller konsentrere seg om å følge opp andres produksjoner (kanskje “Double Features” kritikken har gitt henne et støkk, selv om vi i Teaterungdom elsket “Kirsebærhagen” som har spilt for fulle hus denne høsten). 

Mest spennende fra et ungdomsperspektiv er kanskje “Engler i America” som har premiere 10.mars. Tony Kushners prisvinnende stykke settes opp på Hovedscenen i to deler og kan både sees sammenhengende eller som to ulike stykker. Det er Marit Moum Aune  som inntar registolen og skal lede forestillingen som handler om America og New York på midten av 80-tallet. Aids sprer seg i det homofile miljøet og tusenårsskiftet nærmer seg med stormskritt. Stykket blir nå satt opp over hele verden, som et slags bakteppe til det USA man ser i dag under Trumps ledelse. 


“Engler i America” har premiere 10. mars. Foto: Øyvind Eide

Else Kåss Furuseths tilbakekomst til Nationaltheatret kan vel også sees på som et ungdommelig frieri. Den frittalende komikeren følger opp den bejublede “Kondolerer” og har premiere på “Gratulerer” 12.januar på Amfiscenen. Else sier selv at “Livet blir lettere om man snakker om det” og Hanne Tømta presiserer at Nationaltheatret skal være et teater som rommer mye. Else forteller historier som rommer virkelighet, og det skal Nationaltheatret romme. “Dette skal være et teater som søker å være en arena for diskusjon” som teatersjefen så lekkert kaller det.

“Gratulerer” har premiere 12. januar. Foto: Øyvind Eide

Det er en rekke andre forestillinger som kommer denne våren. “Personer, steder og ting” settes opp med islandske Gisli Ørn Gardarsson som regissør, og Trond Espen Seim får sin regidebut med “En handelsreisendes død” på Hovedscenen (med blant annet Atle Antonsen på rollelisten). Torshovgruppa fortsettet med sci-fi sjangere på Torshovteatret, og setter opp “UFO-Bygda” og “Aniara”. 

Personlig gleder jeg meg veldig til “Tarjei” som fantastiske Tyra Tønnesen setter opp på Amfiscenen. Tyras helt egne registil, hvor hun både skriver stykkene og regisserer, har kulminert i en rekke strålende forestillinger (Julemiddag, Overføring, Påfuglen for å nevne noen). Denne gangen tar hun utgangspunkt i boktriologien “Bli hvis du kan” av Helga Flatland, og forestillingen har urpremiere 17.mars. Min favorittdramatiker Eugene O’Neill er også representert den kommende våren med “Begjær under almene” med premiere 5.mai.

Teaterhøsten 2017 har vært innholdsrik og imponerende. En rekke strålende forestillinger har gitt rekordmange anmeldelser her på Teaterungdom.no. Nationaltheatrets vårprogram fremstår ambisiøst og solid. Her er store dramatikere og kjente regissører. Kanskje savner vi en skikkelig barneteater-satsing? Det er uansett en vår vi gleder oss til.

– Helge 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg