Den internasjonale Ibsenfestivalen 2018 og Den internasjonale Ibsenprisen

Det er festival på Nationaltheatret. Ibsenfestivalen spilles annenhvert år, og 8.-19. september 2018 fylles hele Norges teater av forestillinger fra inn og utland. I tillegg deles en av verdens mest prestisjefylte teaterpriser ut: Den internasjonale Ibsenprisen. Årets prisvinner er Christoph Marthaler, og hans forestilling Kjente følelser, blandede fjes inntar Hovedscenen den 16.september. 


Det er tid for prisutdeling på Nationaltheatret

Her er det mye å ta tak i, så vi setter oss ned med leder for formidling og festivalkommunikasjon, Elisabeth Sødal, for en liten prat. Hun har tatt seg tid, midt i festivalbobla, til å møte Teaterungdom.no. “Dette er Ibsens teater” begynner Elisabeth, “Norge har verdens nest mest spilte dramatiker, så da er det naturlig å ha en internasjonal teaterfestival her, på teateret hans. Vi får store internasjonale stjerner hit, noe som gir det norske publikumet en unik mulighet til å oppleve noen av de fremste innen teaterfaget”. Under årets festival er det flere internasjonale regissører som har jobbet med norske skuespillere (feks. under Hedda Gabler som vi anmeldte HER!). Dette “utenforblikket”, disse nye impulsene på Ibsen, er noe som kjennetegner Ibsenfestivalen 2018. Det er også ny norsk dramatikk representert ved Arbeidstittel: Savnet fellesskap (som vi ga terningkast 5 i vår anmeldelse, HER!).


Elisabeth Sødal er leder for formidling og festivalkommunikasjon, så hun har hendene fulle under Ibsenfestivalen

14. september var det utdeling av Den internasjonale Ibsenprisen på Nationaltheatrets hovedscene. Dette er en relativt ny pris som kun deles ut under Ibsenfestivalen, altså annenhvert år. Marthaler er den 7. vinneren som mottar 2,5 millioner fra Det norske kulturdepartementet. Vinneren skal være en som har påvirket teaterverdenen og som fortsatt aktivt jobber innenfor teatret. Årets vinner, Christoph Marthaler, er en leken mann fra Sveits. Under prisutdelingen var vi så heldige å få se flere innslag fra noen av skuespillerne og musikerne han har jobbet mye med. De formelle talene hører selvsagt med, og både teatersjef Hanne Tømta og Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er blant de som takker vinneren for hans nyskapende arbeid. Marthaler selv holdt også tale og vi la merke til at han gjentok ordene “togetherness” og “foolishness” ofte. Nydelige slagord Teaterungdommen kan sette pris på. 

Prisutdelingen var en nydelig seremoni. Scenen var dekket med blomster og i salen satt et bredt spekter av teaterfolk fra hele verden. Vinneren selv var en sprudlende mann i 60-årene, og vi skjønte raskt at dette er en regissør som blir godt likt av sine kolleger. Han var opptatt av å skape kunst sammen, at han sammen med skuespillerne, musikerne og alle involverte i produksjonen jobbet for å få frem det beste i de ideene som dukker opp i en prøveperiode. Marthaler fremstod som en herlig personlighet, som får gamle skuespillerdrømmer til å spire hos noen og enhver.


Christoph Marthaler, vinner av den internasjonale Ibsenprisen 2018. FOTO: Björn Jensen

Skuespillerne og musikerne vi møtte på scenen bar også stort preg av lekenheten til regissøren, det var lett å se at de alle hadde et nært forhold til hverandre. Selve avslutningsnummeret var nærmest en revykavalkade, hvor vi gjennom flere sanger fikk servert historier om Marthaler og om hvor mye skuespillerne setter pris på å jobbe med ham. Det var deilig å se noen slippe seg løs, på en ellers ganske formell seremoni. Med humor og personlighet var dette en prisutdeling som ga inntrykk. Vi er ikke i tvil om at Chrisoph Marthaler er en verdig prisvinner!

– Kamilla og Helge

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg