Riksteatret presenterer sesongen 2019/2020

Og på plakaten er det mange godbiter!

Teaterhøsten 2019 er i gang, og Riksteatret presenterer årets sesong! Langs sidene sitter et knippe med årets medvirkende, både skuespillere, regissører og teatersjefer. FOTO: Stine Sørensen

 

Onsdag 21. august var det duket for lansering på Riksteatret, og både teatersjef og medvirkende var til stede for å presentere sesongen 2019/2020. Vi fikk se smakebiter og utdrag fra utvalgte forestillinger, høre kommentarer fra regissører og skuespillere, og bygd opp våre egne forventinger.

Det er mye spennende teater denne høsten og påfølgende vår fra Riksteatret, og mye er midt i blinken for Norges teaterungdom!

Spesielt trakk avtroppende teatersjef Tom Remlov frem deres hovedproduksjon Romeo og Julie som en godbit for ungdommen.

Den omtalte balkongscenen har fått ny fasade i denne versjonen av Romeo Julie. Her gir Hanna-Maria Grønneberg og Herbert Nordrum en smakebit. FOTO: Stine Sørensen

 

Romeo og Julie er virkelig en innertier, den handler jo om de unge! Det er også positivt at vi kan gjøre Shakespeare litt mer tilgjengelig for ungdommen, forteller Remlov.

Vår anmelder Helge har i skrivende stund allerede vært på Nationaltearet og sett denne samproduksjonen, og anmeldelsen kan du lese her

– Jeg må også nevne Tante Ulrikkes vei som en god forestilling for ungdommen. Den er jo midt i blinken med tematikk som oppvekst, vennskap og det å kjempe for seg selv, sier Remlov.

Tante Ulrikkes vei er en samproduksjon med Det Norske Teatret, og hadde urpremiere 28. august.

 

Teatersjef Tom Remlov har sin 5. og siste sesong som teatersjef på Riksteatret. Det er en “seiersrus”, som han selv sier. FOTO: Stine Sørensen

Hamsund til scenen

En annen forestilling som både ble haust opp som en storsatsning og anbefalt for ungdom var Sult av Knut Hamsund. Det er Anders T. Andersen som står for regien, og på scenen har han fått med seg blant annet skuespiller Preben Hodneland og musiker Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars.

Syvertsen ga en rørende smakebit på det musikalske vi kan vente oss av sceneversjonen, og jeg kan røpe at opplevelsen ga undertegnende gåsehud.

Tuva Syvertsens stemme gir både gåsehud og store forventninger. FOTO: Stine Sørensen

 

I følge Remlov vil det også være utallige muligheter til å få med seg forestillingen, så er er det ingen unnskylding til å bli hjemme!

Sult er sesongens lokomotiv. Den spiller så å si på alle spillestedene våre, ca 70. scener, forteller han.

Hvis du nå lurere på hvorfor Sult og Hamsund blir trukket frem som aktuelt for ungdom, så har regissør Andersen svaret:

– Det handler mye om utenforskap, og det å høre til. Man må jo jobbe for å kunne passe inn i flokken og finne sin plass i verden. Og selv om det er en gammel roman, så er det ikke en gammel forestilling! Vi bruker mye video som virkemiddel, det blir pulserende og heftig. Det er en forestilling midt i blinken for ungdom!

Sult har ikke premiere før januar 2019, så da er det bare å begynne å skrive årets ønskeliste til jul!

 

Regissør Anders T. Andersen ønsker ungdommen velkommer til Sult. FOTO: Kamilla Skallerud

Barneteater, voksenteater og hele Norges Liv Ullman

Under presentasjonen fikk vi se flere utdrag fra andre forestillinger, både for store og små.

Bukkene Bruse lager Rompebrann egner seg kanskje bare for de minste, mens Jungelboken ser ut til å ville underholde hele familien, også ungdommen.

Det mener i hvert fall “Mowgli”, eller Lars Halvor Andreassen som skuespilleren heter.

– Det er et fabelaktig cast som er med på laget! Vi er kun syv skuespillere, så vi kaster oss rundt i nærmest farse-stil. Forestillingen passer for alle aldre, og det er helt klart lov å dra uten barn, smiler Andreassen.

Lanseringen kick-startet med et utdrag fra musikalen, og med apekatter i røde joggedresser “ala” 80-tallets narkokartell og en Bagheera i kjole, så sier vi i Teaterungdom oss enig – dette så gøy ut!

 

Jungelboken ser ut til å bli et musikalsk eventyr! Stor energi og imponerende dans og sang får alle i salen til å glise. FOTO: Stine Sørensen

 

Ellers på plakaten har vi kjærlighetsdramaet Svar på Brev frå Helga, som teatersjef Remlov beskrev som “Romeo og Julie for voksne”. Kanskje ikke helt for vår målgruppe, men utdraget de viste var vakkert og med imponerende prestasjoner fra skuespillere Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen.

Til Barnets Beste tar for seg foreldre som ikke får treffe barna sine, og virker som en sterk historie som når mange, både yngre og eldre. Vaffelhjarte av Maria Parr blir til teater neste år, og ser ut til å bli en flott forestilling for de minste.

Riksteatret + Oslo-Filharmonien = Animert barnemusikal? Eller Klara, villsvinet og den lille musikkfabrikken som forestillingen heter. Kult konsept, og kul trailer, vi digger det!

 

Administrerende direktør Ingrid Røynesdal presenterer stolt konsert-forestillingen Klara, villsvinet og den lille musikkfabrikken. FOTO: Stine Sørensen

 

Liv Ullmann skal i høst besøke Norges kulturhus med forestillingen Liv, som handler om, du gjettet det – nettopp henne selv.

I samtale med Tom Remlov vil hun åpenhjertig snakke om sitt eget liv, karriere og sitt møte med ulike mennesker. Som Ullmann selv sa det i en videohilsen til salen, “Det handler ikke om livet, men hva Liv tenker om å fullføre det.”

Så er du fan av Liv Ullmann, så er dette virkelig høstens forestilling for deg! Premieren er på Nydalen 28. september.

Hva synes dere om programmet til Riksteatret? Noe dere gleder dere spesielt til? Legg igjen en kommentar da vel!

– Stine Sørensen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg