Fortellerfestivalen 2021: Dag 1, scenisk rapport og fagsamtale

Det er festival, men på en annen måte enn vi er vant til. Det er skjermer, opptak og prat. En sofa og mange ledninger. Dag 1 av Fortellerfestivalen 2021 er gjennomført. Digitalt. Vi har sett og anmeldt to forestillinger, hørt om arbeid med fortellerkunst gjennom scenisk rapport og deltatt i en fagsamtale. Nå er det bare å puste ut, sove godt og lade opp til festivaldag 2 i morgen. 

May be an image of 1 person and text

Dagen startet med Usynlige grenser (les vår anmeldelse HER!) en forestilling vi i Teaterungdom.no kjente godt. Vi har anmeldt den tidligere, ute på øyene i Oslofjorden. Her smelter samiske historier og musikk sammen til en poetisk jordlig forestilling om det kjente og ukjente. Videre fikk vi servert mandler og dans, og en bilulykke (les vår anmelde av Tro og Overbevisning HER!). En annen form, men også denne forestillingen utvider fortellerbegrepet. En danser som danser og forteller. Er det fortellerkunst når forestillingene inneholder dansere og musikere – vårt klare svar er: ja!

Scenisk rapport – fortellere som jobber med fortellerkunst. FOTO: Sara Birgitte Øfsti

Scenisk rapport tar for seg FortellerLab Oslo sitt 10årige arbeid. Om hvordan de har jobbet med formen, utfordret den og prøvd å bli bedre. De har utdannet seg selv, jobbet systematisk med kropp, stemme, rytme og tekst. Sett et hav av muligheter. Øvd, øvd, øvd og tatt vare på ferskvaren, i et forsøk på å finne det som virker og utvikle strategier for å bli en bedre forteller. Vi får se en workshop de har, hvor de jobber med noen konkrete oppgaver. Et slags innblikk i en prøvesal. Selv savner jeg fokus på publikum, har det noe å si hvordan mottagerne opplever forestillingen? Scenisk rapport kan oppleves litt selvsentrert, selv om det absolutt er interessant å se hvordan utøvende kunstnere jobber for å utvikle kunstformen sin.

Så er det min tur, ut i Fagsamtale. Sammen med FortellerLab Oslo og Scenekunstbruket skal det snakkes om kvalitet i fortellerkunst for barn og unge. Festivalsjef Aslak leder samtalen og etter litt tull med teknikken er vi i gang. Hva er fortelling? Hva er fortellerkunst? Hvem bedriver kunstformen? Og hvem skal få kronene fra DKS? Samtalen spriker. Selv forsøker jeg å gjenta at godt teater er godt teater, at fortellerkunst kan være så mangt og at bruk av fortelling og fortellerkunst sees i stadig flere forestillinger for ungdom. Det er spennende, om samtalen er spennende eller ikke, får være opp til andre å bedømme 😉

Bilde av seg selv.. tilsendt på snap.. du vet.. sånt skjer..

Dagen har vært spennende. En festival på en ny måte, digitalt, det er nytt, spennende, men fantastisk å oppleve scenekunst igjen, jeg gleder meg til i morgen, sulten på mer (så gjenstår det å se om det står mandler på menyen også da).

Dere kan se alle dagens arrangementer og følge Fortellerfestivalen 2021 videre frem til og med søndag 21.mars HER!

– Helge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg