13.desember: Nationaltheatret – Jan Sælid

13. desember:

Jan Sælid, kjent fra bl.a. Havboka, Verdiløse menn og Kongen Dør på Nationaltheatret. Vinner av Heddaprisen 2019 for beste mannlige hovedrolle.

 

FOTO: Øyvind Eide

 

Hva går jobben din ut på?

Å fokusere eller å hjelpe folk til å fokusere. I hverdagen er det vanskelig å fokusere. Når man går på teater, ser film eller opplever andre kunstformer, så deltar både tilskuerne og aktørene i en veldig fokusert opplevelse. Bare det i seg selv, uavhengig av historien, gir et puste- og tankerom i en konsentrert opplevelse, som man sjelden har mulighet til i hverdagen. Jeg vil påstå at om alle aktørene er fokusert og lyttende, så blir det sjelden kjedelig, uansett hva man spiller. Noen sier “å gi publikum valuta for pengene.” For meg så er valutaen fokus.

Hvordan var ditt forhold til teater som ungdom?

Jeg vokste opp på Haugerud, på østkanten i Oslo. Teater hadde jeg aldri hørt om. Men på den tiden hadde vi fritidsklubber. Da jeg var tolv år så sa en leder på klubben at jeg burde prøve å være med i teatergruppen. Jeg spilte en sketsj med en klassekamerat med foreldre i salen. Fra den dagen bestemte jeg meg for at dette er noe jeg bør holde på med. Grunnen var at jeg ikke var redd. Ting gikk feil -men jeg beholdt roen – improviserte over feilene og fikk foreldrene til å le og slappe av. Det var ikke nødvendigvis fordi jeg ville vise meg frem – men mest fordi jeg likte “jobben”. Som en bilmekaniker som oppdager at “i denne verdenen er jeg trygg og det pirrer nysgjerrigheten min.” Jeg skulle ønske ungdom i dag hadde flere muligheter til å prøve arbeidsformer i stedet for å bare sitte på skolebenken å tenke seg til hva de skal bli. (noe som er veldig vanskelig)

Hva har vært din sterkeste teateropplevelse i 2019?

Jeg er i utgangspunktet ikke så veldig glad i rangeringer som “beste”, “sterkeste”, “mest rørende” osv. Men jeg er veldig glad i teater som klarer å lage en egen sær og troverdig verden. Altså et sted som jeg blir sugd inn i og som har sine egne regler og sin egen overbevisende logikk og stil. Hærmennene på Helgeland koste jeg meg skikkelig med i så måte. 

Hvilke forestillinger gleder du deg spesielt til i 2020?

Jeg gleder meg til å bli sugd inn i et univers jeg ikke har sett før. Og det er umulig å vite på forhånd.

Hvordan skal du feire julen?

Med en røyk. Litt gift i jula er jeg glad i. Så da tenker jeg at jeg endte disse spørsmålene med å banne i kjærka. Og det gir meg styrke til å møte julemaset.

 

I desember 2019 gjennomfører Teaterungdom.no for andre året på rad sin helt egne JULEKALENDER:
Hver dag frem mot jul stiller vi 5 kjappe spørsmål til en skuespiller. Slik blir du litt bedre kjent med skuespillerne du ser på scenen. Kjapt, enkelt, og på ungdoms egne premisser
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg