Fortellerfestivalen 2021: Dag 3, Masterclass, Fortellingskritikk og festivalen som helhet

Det er på tide å oppsummere dag 3. Siste dag av årets fortellerfestival. 11 arrangementer har vært gjennomført. 2 teatre er besøkt. Musikere, akademikere, dansere, anmeldere, lærere og fortellere har vært i sving. Fortellernorge har stått opp og gjennomført sin festival – det kan de være stolte av!

Fortellerfestivalen 2021 er gjennomført – Teaterungdom.no gratulerer!

Så hva har vi vært med på? Hva er Fortellerfestivalen? Vi låner noen ord fra festivalens hjemmeside og lar de presentere seg selv.

“Fortellerfestivalen er en møteplass for et bredt publikum i alle alderskategorier, en arena for faglig utvikling av muntlig fortellerkunst, en bidragsyter i samfunnsdebatten gjennom fortellingene som presenteres og både tradisjonsbærere, talentutviklere og undersøkere av hva muntlig fortelling kan være.

Vi presenterer: norske og utenlandske sceneproduksjoner av ypperste klasse og fortellinger i mere uformelle rom og settinger.

Vi samarbeider med andre organisasjoner og institusjoner som deler samme entusiasme og kjærlighet for den muntlige fortellerkunsten, og som ser viktigheten av å gi denne uttrykksformen en arena i det offentlige rom.”

Årets festival var intet unntak.

Masterclass ledes av Ragnhild A. Mørch

Dagen startet med et digitalt masterclass-eksperiment om flerspråklig fortelling. Ragnhild forklarer noen prinsipper og kjennetegn ved flerspråkling fortelling, mens fortellerne  Raymond og Beate forteller en historie. Masterclassen handler om forståelse, å virkelig forstå, slik Ragnhild sier det “det vi holder på med”. Det faglige er solid og fortellingen fenger. De forteller bruddstykker av fortellingen og snakker om hva de faktisk gjør, Ragnhild veileder og står for det faglige. Å gjennomføre en workshop om scenekunst digitalt er selvsagt krevende, men Ragnhild er meget god på å ta formen på alvor, adressere utfordringen og så stå i situasjonen slik den er. Selv sitter jeg igjen med mer kunnskap, mer interesse og større respekt for flerspråklig fortelling. Da kan dette kalles en vellykket masterclass.

Gi meg en klovn mens jeg lever (les vår anmeldelse HER!) var dagens første forestilling. Et humoristisk innblikk i sykdomsforløpet til en som takler veldig dårlig å bli syk. Gunn Inger Aareskjold er definitivt en forteller vi kommer til å følge med på videre. Deretter kom ultrasympatisk Kjetil Solberg Stavenes med sin fortelling om Båden (les vår anmeldelse HER!). Om båten som nektet å dø, mens faren hans gjorde det, en slags kjærlighetshistorie fra livet på Søgne. Kvelden ble avsluttet med Treig (les vår anmeldelse HER!). Kanskje er det den helt perfekte slutten på nettopp Fortellerfestivalen: en forestilling hvor fortellerkunst-delen er det klart beste.

Skamløsheten lenge leve #bildeavsegselvtattmedmobil

Undertegnede var også med i en samtale, en samtale kalt Fortellingskritikk (kan sees i sin helhet HER!). Her snakket jeg om anmeldelsene, forestillingene, arrangementene og om festivalen som helhet. En solid festival. Gode forestillingen. Høy kvalitet og stor bredde. Ulike utøvere, ulike uttrykk og ulike forestillinger. Det som savnes er en skikkelig risikotaker. En forestilling som overrasker, som byr på noe uventet. Som hopper ut med hodet først og tør å tape/vinne alt. Kanskje kommer den på neste års festival? Der skal jeg være!

For en ting står igjen som klokkeklart:

Hvis du liker gode historier – godt fortalt – er Fortellerfestivalen noe for deg.

– Helge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg