Heddaspesial: Heddanominasjonene

Endelig er de her, Heddanominasjonene! 35 nominerte skal bli til 11 prisvinnere. Vi i Teaterungdom.no drister oss til å komme med en aldri så liten kommentar.


Orlando på Rogaland Teater vant prisen for “Beste forestilling” 2017. Nå er Heddadagene i gang, og 17. juni kåres en ny vinner. FOTO: Stig Håvard Dirdal

The Book Of Mormon (les vår anmeldelse av forestillingen HER!) som tidligere i år vant vår egne kåring av Årets forestilling 2017 , er ikke uventet blant de store favorittene. Etter å ha rasket med seg Musikkteaterprisen er det kun Heddapriser som står igjen. De har fire muligheter, deriblant kveldens gjeveste pris “Årets forestilling”. I tillegg har skuespillerne Kristoffer Olsen og Preben Hodneland blitt nominert til “Beste mannlige skuespiller/hovedrolle” og “Beste mannlige skuespiller/medspiller”. Tre nominasjoner man lett kunne forutse. I tillegg til dette har Are Kalvø’s oversettelse blitt nominert i kategorien “Beste scenetekst”, hvor han skal vurderes opp mot oversettelsen til Elisabeth Beanca Halvorsen av Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker og Tyra Tønnessen (en personlig favoritt) sine valg av bibelske tekster, sanger og salmer til Søndagsskolen. Begge produksjonene spilte på Trøndelag Teater, som i likhet med Det Norske Teatret har imponerende 8 nominasjoner.

Nationaltheatret er som vanlig også sterkt representert med seks nominasjoner. Den fantastiske Engler i Amerika  står for fire av dem. De gjeve prisene “Årets forestilling” og “Beste regi” i tillegg til skuespillerne Ågot Sendstad og Hermann Sabado som begge imponerte stort når vi hyllet forestillingen tidligere i vår (les anmeldelsen HER!). Personlig håper jeg forestillingen ender opp med minst 2 priser.


Vi elsket Engler i Amerika da vi så den tidligere i år, og krysser fingrene for at mesterverket blir Heddaprisvinner i flere kategorier. FOTO: Øyvind Eide

I tillegg til The Book of Mormon og Engler i Amerika er også En folkefiende på Rogaland Teater, Glassmenasjeriet (med hele fem nominasjoner, som er flest av samtlige forestillinger) på Trøndelag Teater og Panini-BoysRoom av Vegard Vinge og Ida Müller i samarbeid med Festspillene i Bergen og Berliner Festspiele, nominerte til “Årets forestilling”. Så får man se om klassisk teaterkunst, eller musikalsk komikk kan slå Vinge/Müller-universet i en slik kåring. Sistnevnte er (selvfølgelig) også nominert i kategorien “Beste scenografi/kostymedesign”, en pris de absolutt bør innkassere.

En pris Teaterungdom er ekstra spente på er “Beste forestilling for ungdom”. I fjor gikk prisen til kompaniet NIE og forestillingen We come from far, far away. En verdig prisvinner, hvor prinsipper rundt hvordan man lager forestillingene er viktig. En av årets nominerte havner også innenfor denne kategorien – Nyanser av gris (les vår anmeldelse av forestillingen HER!) er Antiteatrets 15. forestilling. De er godt kjent for teaterinteressert ungdom i hovedstaden og fortjener virkelig å være nominert. Jesus Christ Superstar​ fra Haugesund Teater er også nominert, i tillegg til Utafor (les vår skamløse skryting av forestillingen HER!) på Det Norske Teatret. Vi kommer til å sitte ytterst på stolkanten når vinneren blir lest opp, og ønsker alle tre nominerte lykke til!


Hurra for Antiteateret som lager forestillinger for ungdom, og gratulerer med Heddanominasjon. FOTO: John Andresen

I likhet med andre savner også vi en nyskreven scenetekst i scenetekst kategorien. På den annen side er det flott å se Tyra Tønnesen som nominert. Også nominasjonene til Kjersti Horn i kategorien “Beste regi” for Valdens historie (som vi har anmeldt HER!) og til Bjørn Floberg som “beste mannlige skuespiller/medspiller” i Kirsebærhagen (som vår anmelder kalte “udiskutabelt dritbra”, les anmeldelsen HER!) vil vi trekke frem som gode. Sterke prestasjoner som det er lett å glemme når enorme produksjoner som The Book of Mormon og Panini-BoysRoom er inne i bildet.

Alt i alt har 2017-2018 vært et sterkt teaterår, hvor vi i Teaterungdom.no har fått sett og anmeldt rekordmange forestillinger. Hele 16 av nominasjonene har vi dekket i løpet av året. Og flere skal det bli før utdelingen den 17.juni. For vi planlegger storinnrykk under HEDDADAGENE! For en festival!

Full oversikt over alle nominerte finner du her!

– Helge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg